30 жовтня. Що відзначають у цей день та прикмети

30 жовтня. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

Сьогодні, 30 жовтня 2021 року, у світі відзначають день ортопедичних медсестер і медбратів, в Україні - день працівників підрозділу боротьби з незаконним обігом наркотиків, а у православних - День пророка Осії і преподобного мученика Андрія Критського. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Міжнародний день ортопедичних медбратів і медсестер - міжнародне професійне свято, яке відзначається щороку, 30 жовтня. Ортопедією називають розділ клінічної медицини, який опікується вивченням профілактики, діагностики та лікування деформацій і порушень функцій кістково-м'язової системи.

Ортопедичні медсестри доглядають за травматолого-ортопедичними пацієнтами, оцінюють стан ран і догляд за ними, знімають шви, встановлюють ортези, знімають гіпсові шини. Ортопедичні сестри і брати мають володіти спеціальними навичками, зумовленими специфікою їхньої діяльності.

Сьогодні день працівників підрозділу боротьби з незаконним обігом наркотиків. Підрозділ веде свою історію з 30 жовтня 1993 року. 28 років тому Кабінетом Міністрів України було ухвалено рішення про створення у структурі МВС самостійного управління боротьби з незаконним обігом наркотиків (УБНОН). У 2015 році підрозділ було переформатовано в Департамент протидії наркозлочинності.

Вечір напередодні Хелловіна, 30 жовтня, називають Ніччю витівок. Цього вечора діти та підлітки мають офіційне право розігрувати своїх знайомих і сусідів.

Перша згадка про Ніч витівок належить до 1790 року, проходила вона в коледжі Сент-Джонс (одному з коледжів Оксфордського університету), хоча точна дата її достеменно невідома. Спочатку у Великій Британії вона була частиною травневих свят, а потім була перенесена на 4 листопада - ніч, що передувала ночі Гая Фокса. Однак згодом Ніч витівок почала асоціюватися з Хелловіном, відповідно, дата свята змінилася.

Однією з традицій свята є trick-or-treating: вбрані у костюми діти ходять домівками і просять солодощі. Якщо їм відмовлять, вони можуть зіграти з господарем будинку злий жарт. Типові витівки це намазування вікон автомобілів милом, закидання будинків яйцями та гнилими фруктами та овочами. Діти можуть обмотувати дерева туалетним папером або дзвонити у двері, а потім тікати. Нерідко такі жарти межують із вандалізмом, тому, наприклад, частина продуктових магазинів не продають дітям яйця в період святкування Хелловіна.

Сьогодні у Скандинавських країнах День Зими. Скандинавський Новий рік відзначають наприкінці періоду приготувань до зимового сезону. Стихія перестала марнувати свою життєву силу. Настав час, коли люди повинні звернути свої думки до духовних цінностей.

Свято іноді називають "Зимові ночі". Спочатку його, як і багато інших, відзначали протягом кількох ночей. Все це знаменувало перехід до нічної пори року, коли в північних широтах Фінляндії, Ісландії, Норвегії сонце сідає за обрій досить рано.

Цього дня православні християни вшановують преподобномученика Андрія Критського, який жив за часів царювання візантійського імператора-іконоборця Костянтина Копроніма (741-775).

Імператор під страхом смерті наказав християнам прибрати святі ікони з храмів і будинків. Віряни, які безбоязно чинили опір нечестивому іконоборцю і твердо трималися переказів святих отців, були ув'язнені. Коли преподобний Андрій почув, що імператор садить до в'язниць і мучить не злодіїв і розбійників, а доброчесних і благочестивих християн, то прийшов до Константинополя і всенародно, у храмі святого мученика Маманта, викрив єретика в гонінні на істинну віру. За його словами, той, хто ображає ікону, на якій зображено Христа, ображає самого Христа. Розлючений іконоборець наказав немилосердно катувати святого Андрія. Дорогою до місця страти мученик відійшов до Господа. За молитвами до преподобномученика Андрія зцілюються одержимі.

Цього дня не можна ходити у лазню і купатися у бочці. Не можна розпочинати нові справи. Якщо ви відчуваєте, що перевтомилися, фізично чи розумово, вам потрібно вжити запобіжних заходів, вмитися святою водою і трохи її випити. Цього дня може статися дежавю.

Народне свято "Осія Колесник" відзначають 30 жовтня. Цього дня віряни православної церкви вшановують пам'ять старозавітного святого пророка Осії, що належить до 12 малих пророків. Інші назви свята: "Осій Осінній", "Осій Грязник", "Кінець літнього шляху".

Ще сьогодні: Свято чудотворної ікони Божої Матері "Ізбавителька"; африканський день їжі та безпеки харчування; день мокрих корок; день усміхнених кам'яних левів; У США: день кукурудзяних цукерок, день "Напиши своєму колишньому", день "Купи пончик", п'ятниця Франкенштейна; день створення чудового похорону, жахлива ніч у Великій Британії, США, Канаді; день індонезійських банкнот;

Іменини: Антон, Кузьма, Ісидор, Андрій, Леонтій, Євтропій, Лазар, Анфім, Дем'ян, Осій.

За інформацією interfax.com.ua

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

У ЖИТЕЛЯ ХМІЛЬНИЦЬКОГО РАЙОНУ ВИЯВИЛИ БЛИЗЬКО ТРИДЦЯТИ КІЛОГРАМІВ КАНАБІСУ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини