30 жовтня. Що відзначають в цей день?

30 жовтня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 614 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 614 RUSSIAN AGRESSION

30 жовтня у світі відзначають день ортопедичних медсестер і медбратів, День тренера, Ніч витівок напередодні Хелловіна.

В Україні - День працівників підрозділу боротьби з незаконним обігом наркотиків. У Словаччині – Річниця Декларації словацької нації, а в Індонезії – день індонезійських банкнот. 

Православна церква вшановує пам'ять священномученика Зіновія і мучениці Зіновії.

Ще цього дня:

1653 - До гетьманської столиці Чигирин під залпи з гармат внесли труну з покійним Тимофієм Хмельницьким;

1888 - Лауд Джон запатентував кулькову ручку;

1941 – Почалася блокада Севастополя із суші під час Другої світової війни. Після 250 днів оборони у липні 1942 року Севастополь капітулював;

1943 – На Московській конференції підписано угоду про створення ООН;

1961 - СРСР здійснив найпотужніший в історії вибух водневої бомби;

1987 - У Києві дебютував український рок-гурт "Воплі Відоплясова" ("ВВ").

Міжнародний день ортопедичних медбратів і медсестер

Ортопедичні медики опікуються доглядом за травматолого-ортопедичними пацієнтами. Від ортопедичних сестер і братів потрібно володіння спеціальними навичками, зумовленими специфікою їхньої діяльності: оцінка стану ран та догляд за ними, зняття швів, встановлення ортезів, встановлення і зняття гіпсових шин.

День працівників підрозділу боротьби з незаконним обігом наркотиків

Підрозділ створено 30 жовтня 1993 року. 21 рік тому Кабінетом Міністрів України було схвалено рішення про створення у структурі МВС самостійного управління боротьби з незаконним обігом наркотиків (УБНОН). У 2015 році підрозділ було переформатовано до Департаменту протидії наркозлочинності.

Ніч витівок

Вечір напередодні Хелловіна, 30 жовтня, називають Ніччю витівок. Цього вечора діти та підлітки мають офіційне право розіграти своїх знайомих і сусідів.

Уперше про Ніч витівок згадують у 1790 році. Відбулась вона у коледжі Сент-Джонс (Оксфордський університет), хоча точна дата її невідома. Спочатку у Великій Британії вона була частиною травневих свят, а потім її перенесли на 4 листопада - ніч, що передувала ночі Гая Фокса. Згодом Ніч витівок стала асоціюватися з Хелловіном, відповідно, дата перемістилася.

Вбрані в костюми діти ходять по домівках і просять солодощі. Якщо їм відмовлять, вони можуть зіграти з господарем будинку злий жарт. Типові витівки містять намазування вікон автомобілів милом, закидання будинків яйцями, гнилими фруктами та овочами. Діти можуть обмотувати дерева туалетним папером або дзвонити у двері, а потім тікати. Нерідко подібні жарти межують із вандалізмом, тому, наприклад, частина продуктових магазинів не продають дітям яйця під час святкування Хелловіна.

Церковне свято

30 жовтня в церковному календарі – день пам’яті священномученика Зіновія і мучениці Зіновії. Вони були братом і сестрою, які росли в благочестивій родині. Рано залишившись сиротами, вони роздали спадщину бідним, а своє життя присвятили служінню Господу. Зіновій в нагороду за такий вчинок отримав можливість зцілювання хворих. В той час почалися гоніння за християнами. Зіновія покликали на допит до імператора Діоклетіана, де змушували зректися віри. Почула про тортури його сестра і поспішила на суд. Вона теж відкрито заявила, що сповідує християнство. Спочатку імператор намагався обох переконати принести пожертву ідолам, а потім убив їх.

Ще сьогодні африканський день їжі та безпеки харчування, день усміхнених кам'яних левів. У США - день кукурудзяних цукерок, день "Напиши своєму колишньому", день "Купи пончик" та День створення чудового похорону.

Іменини: Антон, Кузьма, Ісидор, Андрій, Леонтій, Дем'ян, Осія.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

У ХМІЛЬНИКУ 84 ВІДСОТКИ БАТЬКІВ ШКОЛЯРІВ ВВАЖАЮТЬ, ЩО В ШКОЛАХ МАЮТЬ БУТИ ВСТАНОВЛЕНІ ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ МОБІЛЬНИМИ

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини