31 липня. Що відзначають в цей день?

31 липня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 889 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 889 RUSSIAN AGRESSION

31 липня відзначають День незвичайних музичних інструментів, Всесвітній день рейнджера, Міжнародний день вшанування рятувальників.

Православна церква вшановує пам'ять святого праведного Євдокима.

У католиків - День святого Ігнатіуса Лойоли

31 липня День народження відзначають письменниця Джоан Роулінґ та її літературний герой Гаррі Потер.

День незвичайних музичних інструментів

31 липня - День незвичайних музичних інструментів. Тих, які використовуються не масштабно і, тому, не настільки широко відомі. Серед таких - клавікорд, варган, кітаррон, блокфлейта, глюкофон, ханг, діджеріду, шарманка.

А є й зовсім дивовижні. Наприклад, котяче піаніно - у джерелах 19 століття є зображення посаджених у рядок домашніх улюбленців, хвости яких зв'язані з клавіатурою піаніно, і під час натискання на клавіші кішки відчували біль і починали видавати гучні звуки, які чимось нагадували мелодію; або гідралофон (є результатом перетворення коливань рідини на звуки); або величезний орган у концертному залі Бордуок в Атлантік-Сіті, який містить понад 33 тисячі труб; або індонезійський бонанг із бронзових гонгів, які стоять у ряд на дерев'яній підставці (як резонатори над гонгами підвішують півсфери з глини).

Дивовижні звуки можна почути у виконанні зімбабвійської мбіри, індійської сурми з морської мушлі та африканського танбурина. А мелодії, що видаються бубном і варганом, вважаються частиною шаманських ритуалів і можуть відкривати ворота у світ духів.

Список незвичайних пристроїв для відтворення музики досить великий. До того ж, існує і безліч незвичайних інструментів внаслідок модифікацій традиційних - сирні барабани, овочеві сопілки, велика кількість модифікованих арф, органів, гітар і духових інструментів.

День народження Гаррі Поттера

Згідно з сюжетом книги, він з'явився на світ 31 липня 1980 року, тому його фанати заснували особливе свято - День народження Гаррі Поттера і щороку відзначають його 31 липня.

В один день і маленьким чарівником народилася і майбутня письменниця — авторка поттеріани Джоан Роулінг, але це сталося 1965 року в британському місті Йейт.

За задумом автора, сюжет книг про Гаррі Поттера мав охопити сім років його життя, від 11-річчя. Юного чарівника письменниця наділила найкращими людськими якостями — розумний, добрий, сильний духом хлопець, якому неможливо не співпереживати.

Всесвітній день рейнджера

Всесвітній день рейнджера або паркового рейнджера, що відзначається щорічно 31 липня, заснований 2007 року Міжнародною федерацією рейнджерів, щоб відзначити внесок паркових рейнджерів в охорону природи і вшанувати пам'ять загиблих рейнджерів під час несення своєї служби.

Термін рейнджер (від англ. Ranger) з'явився в 17 столітті, спочатку так називали англійських солдатів, які воювали у війську короля Філіпа (1675-1676). Сьогодні в суспільстві слово "рейнджер" найчастіше асоціюється з поліцейським або військовим, головне завдання якого - підтримання порядку або проведення спеціальних операцій.

Рейнджери армії США - це підрозділи сухопутних військ, а техаські рейнджери - основний підрозділ у техаському Департаменті громадської безпеки, що займається розслідуванням кримінальних злочинів, затриманням злочинців, відновленням громадського порядку.

Але сьогодні відзначається професійне свято саме паркових рейнджерів, або державних інспекторів з охорони тварин і довкілля.

Ще цього дня:

1919 - Армія УНР та Українська Галицька армія зайняли Київ;

1837 - Відбулася урочиста закладка (Червоний корпус) Київського університету;

1919 - У Німеччині ухвалено Веймарську конституцію. Німеччина стала республікою;

1924 - Польський уряд заборонив вживати українську мову в державних і самоврядних установах Західної України;

1941 - Кость Паньківський у Львові обраний головою Генерального секретаріату Української Національної Ради;

1971 - Уперше людина проїхала Місяцем на спеціальному модулі Lunar Rover Vehicle;

1975 - У Гельсінкі відкрилася Нарада з безпеки і співробітництва в Європі, на якій ухвалено Заключний акт, що містить розділ про права людини;

1994 - Сергій Бубка встановив світовий рекорд у стрибках із жердиною - 6,14 м.

Церковне свято

Цього дня відзначається пам'ять праведного Євдокима Каппадокіянина, який жив у 9 столітті в Малій Азії.

Євдоким народився в родині знатних і благочестивих християн Василя і Євдокії. З дитячих років майбутній святий вирізнявся праведністю і послухом. Давши обітницю безшлюбності, він намагався уникати всілякого спілкування з жінками і навіть не піднімав на них погляд. Тільки зі своєю матір'ю він вів бесіди. За доброчесне життя імператор призначив Євдокима правителем Харсіанської області. Свої обов'язки він виконував справедливо і з лагідністю, дбав про сиріт і вдів, захищав усіх скривджених.

За переказами, своїм бездоганним життям Євдоким догодив Богу, і той покликав його до себе в 33-річному віці. Одразу ж після смерті праведника біля його труни почали відбуватися чудеса, багато хворих знаходили зцілення. За кілька місяців труну відкрили і виявили нетлінні мощі, що пахнуть чудовим ароматом.

Православна церква вважає Євдокима одним із покровителів родин - багато в чому завдяки теплим стосункам, які святий підтримував зі своїми батьками.

Іменини: Антон, Арсеній, Василь, Володимир, Георгій, Денис, Іван, Йосип, Костянтин, Максим, Микола, Сергій, Степан, Юрій, Анна, Єлизавета.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини