31 травня. Що відзначають в цей день

31 травня. Що відзначають в цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 97 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 97 RUSSIAN AGRESSION

31 травня – Всесвітній День без тютюну, День боротьби з розсіяним склерозом, Всесвітній день боротьби із соціальною нерівністю та Всесвітній день блондинок. У Португалії відзначають День братів і сестер, а в ПАР – День Республіки.

Православні християни вшановують пам'ять мученика Феодота Анкірського та сім дів мучениць: Олександру, Текусу, Клавдію, Фаїну, Євфрасію, Матрону та Іулію.

Також, цього дня у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Всесвітний день без тютюну

Всесвітній день без тютюну – один із міжнародних днів ООН, заснований за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я. Відзначається щорічно 31 травня.

Проголошений на 42 сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я у 1988 році та є одним із семи днів, присвяченим різним проблемам здоров'я, що офіційно відзначаються ВООЗ для того, щоб привернути увагу людей до найважливіших проблем охорони здоров'я.

За даними ВООЗ, вживання нікотину – окрема найбільш значна причина смерті в усьому світі. Наразі смерть кожної десятої дорослої людини у світі пов'язана з наслідками тютюнопаління. Перебіг більш ніж двадцяти п'яти захворювань (серцево-судинних, легеневих та онкологічних) погіршується під впливом куріння.

Всесвітній день блондинок

Неофіційне свято, яке відзначають щороку 31 травня.

За однією з версій походження Дня блондинок, початок такому святу в 2001 році поклали в США біляві жінки-адвокати, над якими насміхалися колеги чоловіки і які подібним чином вирішили довести, що інтелектуальні здібності блондинок анітрохи не гірші, ніж у брюнеток, і що жінки ні в чому не поступаються чоловікам.

Ще цього дня:

1223 – Битва на річці Калці між російсько-половецькими військами та військами Чингісхана, що закінчилася поразкою російсько-половецьких військ;

1850 - Скасування загального виборчого права у Франції;

1879 – У Берліні відкрилася перша у світі електрична залізниця та продемонстрований перший електропоїзд;

1884 – Американський лікар, пропагандист вегетаріанства Джон Харві Келлог запатентував кукурудзяні пластівці;

1918 – Після розпаду Австро-Угорщини в Піттсбурзі (США) оголошено про політичний союз чехів і словаків, що призвів до утворення у жовтні того ж року незалежної Чехословацької республіки;

1941 – У Німеччині готичний шрифт замінено латинським;

1946 – Утворено знамените літакобудівне ДКБ імені О. К. Антонова;

1961 - Проголошення незалежності Південно-Африканської Республіки від Великої Британії;

Церковне свято

За православним, церковним календарем 31 травня шанують мученика Феодота Анкірського та сім дів мучениць: Олександру, Текусу, Клавдію, Фаїну, Єфрасію, Матрону та Іулію.

Святий Феодот жив у III столітті у місті Анкірі Галатійської області. Він вів благочестиве християнське життя, був одружений і мав свій готель. Коли за часів правління імператора Діоклетіана, затятого гонителя християн, настав голод, Феодот у своєму готелі організував притулок християнам, годував їх і приховував від язичників.

У той час правитель міста Феоткен заарештував сім дів, вихованих з юних років у благочесті і страху Божому. Спочатку він віддав їх на осквернення блудним юнакам. Коли ж один із хлопців, привернув до себе одну з незайманих, маючи намір її осквернити, вона припала до його ніг і почала благати відпустити їх. Її полум'яна промова розтопила жорстокі серця юнака та його друзів, вони не стали чіпати святих дів і, розплакавшись, відійшли від них, не завдавши жодної шкоди. Тоді Феоткен призначив дів жрицями Артеміди і провіз їх оголеними містом під час урочистого ходу. Коли ж мучениці відмовилися омивати ідолів, він наказав утопити їх в озері.

Старша з мучениць, свята Текуса, була тіткою Феодоту. Вона з'явилася йому уві сні і попросила по-християнські поховати їхні тіла. Феодот виконав її прохання, але про зникнення тіл убієнних дізнався імператор. Він велів схопити Феодота, завдати йому жорстоких мук, а потім стратити, відрубавши голову. Відбулися всі ці події у 303 році.

Іменини: Давид, Павло, Семен, Фаїна, Федот, Юлія, Андрій, Денис, Петро, Олександра, Клавдія.

За інформацією interfax

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ЯК ДОВГО ТРИВАТИМЕ ПАЛИВНА КРИЗА? ПРОГНОЗ ЕКСПЕРТА

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини