5 жовтня. Що відзначають в цей день?

5 жовтня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 955 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 955 RUSSIAN AGRESSION

5 жовтня відзначають Всесвітній день учителя.

У Південній Кореї - Міжнародний Фестиваль феєрверків у Сеулі, у Туреччині - Міжнародний антальський кінофестиваль, у Вірменії та Молдові - Національний день вина, в Іспанії - Фестиваль Пілар у Сарагосі.

Православна церква вшановує пам'ять святої мучениці Харитини.

Всесвітній день учителя

Це професійне свято всіх вчителів, викладачів і працівників сфери освіти - день, у який відзначають роль і заслуги вчителів у процесі якісної освіти на всіх рівнях, а також їхній неоціненний внесок у розвиток суспільства.

Історичною передумовою для заснування Дня вчителя стала Спеціальна міжурядова конференція про статус вчителів, що відбулася 5 жовтня 1966 року в Парижі. У результаті представниками ЮНЕСКО та Міжнародної організації праці було підписано документ "Рекомендації щодо статусу вчителів".

1994 року Всесвітній день вчителя відзначали цього дня вперше, і відтоді святкові заходи незмінно відбуваються 5 жовтня, хоча в деяких країнах свято відзначають і в інші дні, близькі до цієї дати. Головне, щоб святкування не збіглися з осінніми канікулами в північній півкулі і з весняними канікулами - у південній.

Ще цього дня:

1933 - Режисера Леся Курбаса звільнено з харківського театру "Березіль" за "націоналізм";

1939 - Закінчення польсько-німецької війни;

1941 - У Києві утворено Українську національну раду на чолі з Миколою Величковським, до складу якої ввійшли і М. Капустянський, О. Бойдуник, О. Кандиба-Ольжич;

1910 - У Португальському королівстві встановлено демократичну республіку;

1962 - Вийшов перший сингл гурту The Beatles - "Love Me Do";

2009 - Вийшов на екрани України фільм "Las Meninas" (режисер Ігор Подольчак, Україна, 2008).

Цього дня:

180 років від дня народження Євгена Андрійовича Фенцика (1844-1903), українського письменника, публіциста, редактора-видавця, освітнього діяча;

160 років від дня народження Луї Жана Люм'єра (1864-1948), французького винахідника кінематографа, основоположника французької кіноіндустрії та кінорежисури;

125 років від дня народження Михайла Федоровича Карачковського (1899-1950), українського історика, священика (Німеччина). Дата народження подана за ЄІУ, інтернет-ресурсами; за іншими даними народився 04.10.1899 р;

125 років від дня народження Сергія Григоровича Литвиненка (1899-1964), українського скульптора, художника, педагога, громадського діяча, хорунжого Армії УНР (США);

125 років від дня народження Олексія Коронатовича Стефановича (1899-1970), українського поета, критика (США);

90 років від дня народження Євгена Васильовича Черненка (1934-2007), українського історика, археолога, скіфолога, одного з першовідкривачів золотої скіфської пекторалі з кургану Товста Могила (Дніпропетровська обл.).

Церковне свято:

За церковним календарем цього дня відзначається пам'ять святої мучениці Харитини, яка постраждала за віру на початку 4 століття в місті Понті на березі Чорного моря. У ранньому дитинстві вона залишилася сиротою і була вихована доброю і благочестивою людиною Клавдієм. Харитина палко увірувала в Христа і вирішила присвятити служінню йому все своє життя. Клавдій, який любив дівчину як рідну доньку, підтримав цей намір і побудував для неї окремий будинок, де вона жила на самоті й цнотливості. Своїм прикладом Харитина багатьох із тих, хто не вірив у Господа, підштовхнула до прийняття християнства.

Одного разу молоду християнку обмовили язичники, і їй довелося постати перед судом. Незважаючи на всі тортури і приниження, Харитина залишилася твердою у вірі і померла з молитвою на устах.

Іменини: Григорій, Дем'ян, Денис, Макар, Матвій, Олександра.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини