6 червня. Що відзначають в цей день та прикмети

6 червня. Що відзначають в цей день та прикмети

Яке церковне свято відзначається сьогодні

Православна церква 6 червня вшановує пам'ять преподобного Микити, стовпника. У народі день називають Своборине дерево. День був присвячений такій цілющій рослині, як шипшина. Чому його називають свобориним деревом, донині невідомо.

6 червня день в історії

У 1664 році в цей день Новий Амстердам був перейменований в Нью-Йорк.

У1683 році в Англії в Оксфорді відкрився перший у світі публічний музей.

У 1882 році понад 100 тисяч жителів Бомбея загинули від величезних хвиль, які циклон пригнав в гавань з Аравійського моря.

У 1882 році американець Генрі Сілі запатентував електричну праску. За 200 років до винаходу Генрі Сілі праски відливали з чавуну і розігрівали в печах. Вони швидко охололи і були абсолютно непридатні для прасування тонкої білизни або модного оксамиту. Для прасування одного плаття або камзола пралі змушені були використовувати кілька прасок різних розмірів і при цьому постійно перебувати поруч з розпеченою піччю. Незабаром замість того, щоб нагрівати праска на печі, стали засипати вугілля прямо в нього. У другій половині 19 століття в Європі з'явилися праски, працюють на газі і рідкому пальному: гасі, алкоголь і нафти. Були вони пожежонебезпечні і дуже непрактичні, але набагато повільніше охолоджувались. Перші електропраски багато в чому перевершували своїх попередників. У них нагрівальним елементом була електрична дуга, розташована між вугільними електродами, до яких підводився постійний струм. Однак, попри всі нововведення, звертатися з такими прасками було важко і небезпечно. У 1920 році з'явилися перші праски з термостатичним управлінням. В залежності від обраного типу тканини з трьох запропонованих - вовна, льон, шовк - праска нагрівалася до потрібної температури. У другій половині 20 століття з'явилися перші праски з функцією відпарювання. Подальша еволюція незамінного домашнього приладу пішла семимильними кроками.

У 1925 році Волтер Крайслер заснував автомобільну корпорацію "Chrysler".

У 1933 році в місті Кемден, штат Нью-Джерсі, відкрився перший у світі кінотеатр, в якому автолюбителі могли дивитися кіно, не виходячи з автомобіля.

У 1942 році був здійснений перший стрибок з парашутом з синтетичної тканини.

У 1944 році в Західній Європі відкрито Другий фронт: на Півночі Франції почалась висадка військ союзників по антигітлерівській коаліції.

У 1981 році зареєстровані перші хворі на СНІД

У 1990 році Всеукраїнський православний собор у Києві проголосив патріархат УАПЦ і обрав митрополита Мстислава першим патріархом Української автокефальної православної церкви.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ХМІЛЬНИЧАНИ МОЖУТЬ ДОЛУЧИТИСЬ ДО КОНКУРСУ ДЛЯ ПІДПРИЄМЦІВ-ПОЧАТКІВЦІВ


Яке свято відзначають 6 червня

У цей день світ відзначає День малювання драконів, День народження електричної праски та Міжнародний день очищення водойм. 

В Україні - День журналіста. Це професійне свято працівників засобів масової інформації було засновано указом президента в 1994 році на честь прийняття Спілки журналістів України до Міжнародної федерації журналістів, що відбулося в 1992 році в цей день. День журналіста - це не тільки професійне свято кореспондентів і репортерів. Це, можна сказати, і загальнонародне свято, тому що важко уявити сучасне суспільство без інформації, без засобів її передачі, без професійного погляду на події і факти. Вітаємо!

У США святкують День автокинотеатрів, День чорного ведмедя, День самогону, День очок, День іграшки Йо-йо, у Болгарії - Фестиваль троянд, в Болівії - День вчителя, у Швеції - Національний день, у Південній Кореї - День поминання, у Канаді - День збройних сил, у Казахстані - День фінансової поліції, в Іспанії - День збройних сил, в Малайзії - День народження короля.

Що сьогодні не можна робити

  • Не можна лаятися, думати про погане, заздрити.
  • Не варто зловживати алкоголем під час поминальної трапези.
  • Заборонено працювати з землею.

Прикмети на 6 червня

  • Калина, шипшина і суниця в цвіту – до врожаю сироїжок.
  • Трава сильніше звичайного пахне – до дощу.
  • Дощовий день – до врожаю грибів.
  • Шипшина зацвіла – заморозків більше не буде.
  • Жаби ввечері голосно квакають – на хорошу погоду.
  • Немає роси – до дощу, багато роси – до вітру.
  • Сонце при сході за собою світлий слід залишає – до дощу.
  • Великі роси – до родючості землі, часті тумани – до грибного році.
  • Мурахи біля мурашника гуляють – на гарну погоду.
  • Квіти шипшини, кульбаби і фіалки закрилися серед дня – буде дощ.

6 червня іменини

Григорій, Олена, Іван, Ксенія, Оксана, Микита, Семен, Степан, Федір.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НА ХМІЛЬНИЧЧИНІ ПРОКУРОРИ ЗАВІТАЛИ ДО ДІТЕЙ

Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини