6 липня. Що відзначають в цей день?

6 липня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 864 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 864 RUSSIAN AGRESSION

6 липня відзначають Міжнародний день Дніпра, Всесвітній день кардіолога, Всесвітній день поцілунку, Міжнародний день кооперативів.

Ще сьогодні День Незалежності Коморських Островів, День Республіки Малаві, День народження американського долара, День відвідування місцевих парків.

Православна церква вшановує пам'ять святого преподобного Сисоя Великого.

Мусульмани святкують Новий рік.

Всесвітній день поцілунку

Уперше День поцілунку відзначили жителі Туманного Альбіону в середині 19 століття. Згодом день набув міжнародного значення через офіційне затвердження в ООН.

Поцілунки сприятливо впливають на наше здоров'я. Вони знімають стрес, спалюють калорії та приносять користь імунітету.

Всесвітній день кардіолога

6 липня - Всесвітній день кардіолога. Ця неофіційна подія, що виникла 2021 року, завдяки соціальним мережам набула популярності. Це свято працівників кардіологічних відділень, лікарів-кардіологів, які піклуються про здоров'я наших сердець.

Міжнародний день кооперативів

Міжнародний день кооперативів відзначають у першу суботу липня, з 1995 року. Кооперативна модель управління вважається найбільш справедливою, яка забезпечує всебічний розвиток суспільства. Вона заснована на партнерстві державних установ і приватних підприємств.

Міжнародний день Дніпра

Щорічно в першу суботу липня відзначають Міжнародний день Дніпра - четвертої річки в Європі за довжиною. Для України Дніпро є головною водною артерією.

Дніпро забезпечує 70% населення нашої країни питною водою, зрошує сотні тисяч гектарів посівів, дає змогу виробляти електроенергію і є транспортною магістраллю. У водах цієї річки відбувалося хрещення Русі, а на її порогах панував дух незалежної козацької держави.

Ще цього дня:

1253 - Відбулася коронація Міндовга, першого в історії Литви короля;

1415 - Спалено на багатті лідера чеських протестантів Яна Гуса;

1439 - На Флорентійському соборі Папа Римський Євгеній IV і візантійський імператор Іван VIII підписали Флорентійську унію, що заклала підґрунтя створення греко-католицької церкви;

1483 - Короновано Річарда III Англійського;

1535 - За обвинуваченням у державній зраді страчено англійського гуманіста, лорда-канцлера Томаса Мора, зарахованого пізніше до лику католицьких святих;

1687 - Ісаак Ньютон опублікував у Лондоні знамениті "Philosofiae naturalis principia mathematika", у яких було викладено відкриття автора в галузі прикладної математики, астрономії та фізики;

1785 - Долар став національною валютою США;

1809 - За наказом Наполеона Папа Римський Пій VII викрадений із Ватикану і вивезений у Гренобль;

1938 - У Французькій республіці відбулася конференція, де розглядали питання щодо біженців із Третього рейху. Жодна країна не змогла взяти на себе відповідальність. Конференція виявилася безрезультатною;

1958 - Урочисто відкрито Національний експоцентр України ("ВДНГ");

1994 - На екрани США вийшов фільм "Форрест Ґамп".

2005 - Верховна Рада ухвалила Кодекс адміністративного судочинства.

Церковне свято

День пам'яті святого преподобного Сисоя Великого

Сисой Великий - християнський святий, монах-відлюдник, послідовник Антонія Великого.

За походженням Сисой був коптом, жив у Єгипетській пустелі в печері, в якій до нього проживав преподобний Антоній. Згідно з житієм, Сисой навчав смирення і надії на милосердя Бога. Так, на запитання, чи достатньо року на покаяння ченцеві, який впав у гріх, Сисой відповів: "Я вірю в милосердя Людинолюбця Бога, і якщо людина покається всією душею, то Бог прийме її покаяння протягом трьох днів".

Помер Сисой 429 року в оточенні своїх учнів.

Мусульманський Новий рік

Мусульманський Новий рік розпочнеться ввечері 6 липня і закінчиться ввечері 7 липня. Це буде 1446 рік Хіджри.

Мусульманський Новий рік знаменує собою початок нового року за ісламським календарем. Він відзначається першого числа першого місяця ісламського календаря - Мухаррама.

Іменини: Анатолій, Антон, Валентин, Василь, Віктор, Гліб, Федір, Марта, Уляна, Юліана.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини