7 квітня. Що відзначають у цей день та прикмети

7 квітня. Що відзначають у цей день та прикмети

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 43 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ

7 квітня – світле християнське свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, на планеті відзначають Всесвітній день здоров'я, Свято материнства і краси у Вірменії, Міжнародний день пам'яті про геноцид тутсі в Руанді у 1994 році та День Карни-Плакальниці.

Благовіщення Пресвятої Богородиці

Благовіщення Пресвятої Богородиці – світле християнське свято, яке православна церква відзначає 7 квітня.

У давнину святу Благовіщення давали різні назви: зачаття Христа, Благовіщення про Христа, Початок спокутування, Благовіщення ангела Марії. Про те, де і як уперше з'явилося свято Благовіщення, нічого невідомо. Відомо лише, що 560 року імператор Юстиніан визначив дату святкування Благовіщення — 25 березня (7 квітня за новим стилем).

Назва свята - Благовіщення - передає головний сенс пов'язаної з ним події: проголошення Діві Марії благої вісті про зачаття і про народження Нею Богонемовляти Христа. Це свято належить до двонадесятих неперехідних свят і відзначається щороку в той самий квітневий день.

Благовіщення, Бабине свято

Благовіщення Пресвятої Богородиці — свято, встановлене на згадку про день, коли архангел Гавриїл приніс Діві Марії благу звістку про майбутнє народження Сина Божого. Свято випадає на Великий піст або на Світлу Седмицю. Тож тривалість святкування буває різною – від одного до трьох днів. Якщо ж Благовіщення збігається з Великоднем, то православні відзначають подвійне свято, яке називається Киріовеликоднем. Щоправда, трапляється таке рідко: останній Киріовеликдень був у 1991 році, а наступний буде лише в 2075-му.

Це свято вважалося одним із найважливіших у році. По-перше, на Благовіщення завжди послаблювався піст, навіть якщо свято припадало на Страсну п'ятницю. Спеціально для цього дня готували особливий пиріг із рибою чи капустою. По-друге, цього дня святкували третю зустріч весни (перша – на Стрітення, друга – на Сороки).

Вважалося великим гріхом братися цього дня за будь-яку, навіть неважливу справу. Більше того, вважалося, що навіть нерозумні тварини вшановують велике свято. Люди так і говорили: "Цього дня дівки кіс не плетуть, птахи гнізда не в'ють". У деяких місцевостях навіть вірили, що якщо птах проспить Благовіщенський ранок і зів'є в цей день гніздо, то на покарання він кілька днів не зможе літати. Втім, саме свято вважалося пташиним. Цього дня було заведено викуповувати у ловців пташок і випускати їх на волю. Говорили, що птах клопотатиме перед Богом за того, хто його звільнив.

Ще спостерігали за погодою. Говорили: якщо на Благовіщення дощ - народиться жито, а якщо гроза - буде врожай горіхів.

Всесвітній день здоров'я

Всесвітній день здоров'я відзначається щорічно 7 квітня у день створення у 1948 році Всесвітньої організації охорони здоров'я. За час, що минув відтоді, членами Всесвітньої організації охорони здоров'я стали 194 держави світу.

Щорічне проведення Дня здоров'я увійшло у традицію з 1950 року і проводиться для того, щоб люди могли зрозуміти, як багато значить здоров'я у їхньому житті. А охорона здоров'я покликана вирішити питання, що їм потрібно зробити, щоб здоров'я людей у всьому світі стало кращим.

У 2021 році День був присвячений темі боротьби з поширенням коронавірусної інфекції, і девізом Дня стали слова "Збудуємо більш справедливий, здоровий світ".

У Всесвітній день здоров'я 2022 року, на тлі пандемії, планетарної екологічної кризи, натиску таких захворювань, як рак, астма і хвороби серця, ВООЗ вирішила звернути увагу світової спільноти на термінові дії, необхідні для захисту здоров'я людини і планети, і зміцнити рух за створення суспільства, орієнтованого на добробут людини. Девіз Дня – "Наша планета, наше здоров'я".

День Карни-Плакальниці

Карна — богиня смутку, скорботи та горя, у давніх слов'ян їй була відведена роль богині-плакальниці та, можливо, богині похоронних обрядів.

Вважалося, що якщо воїн гинув далеко від дому, то його першою оплакувала богиня Карна. Небесна Богиня-покровителька всіх нових народжень та людських перевтілень. Від імені Богині з'явилися слова, що збереглися донині: інкарнація, реінкарнація. Вважалося, що вона дарує право кожній людині позбутися скоєних у своєму житті помилок, непристойних вчинків та виконати своє призначення, уготоване вищим богом Родом.

Міжнародний день пам'яті про геноцид тутсі в Руанді у 1994 році

Спочатку цей день назвався Міжнародний день пам'яті про геноцид у Руанді, але 26 січня 2018 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила проект резолюції, який проголошує 7 квітня Міжнародним днем пам'яті про геноцид тутсі в Руанді в 1994 році.

Події, яким присвячена міжнародна дата, відбулися в Руанді в 1994 році, коли уряд, який прийшов до влади в результаті військового перевороту, почав знищувати людей, яких визнав своїми ворогами — як за політичними ознаками, так і за етнічними. Кількість убитих за сто днів склала, за різними підрахунками, від півмільйона до мільйона людей.

Ще цього дня:

1348 – Чеський король та імператор Священної Римської імперії Карл IV заснував у Празі Карлів університет – перший у Центральній Європі;

1805 – Прем'єра Симфонії № 3 Бетховена у Відні;

1827 - Англійський фармацевт Джон Вокер винайшов сірники;

1906 – Виверження вулкана Везувій спустошує Неаполь;

1927 - Здійснено першу публічну телепередачу на велику відстань: з Вашингтона до Нью-Йорка показали виступ міністра торгівлі Герберта Гувера;

1957 - Здійснив останню поїздку останній тролейбус Нью-Йорка;

1969 - Символічна дата народження Інтернету, публікація RFC 1.

1995 - Під час першої чеченської війни російські силовики вирізали село Самашки;

2017 – Бомбардування авіабази Шайрат.

Іменини: Сава, Тихон.

За інформацією interfax.com.ua.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

У ХМІЛЬНИКУ РОЗПОЧАТО ПРИЙОМ ДОКУМЕНТІВ ДО 1 КЛАСУ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини