8 квітня. Що відзначають у цей день та прикмети

8 квітня. Що відзначають у цей день та прикмети

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

 

ДЕНЬ 44 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 44 RUSSIAN AGRESSION

8 квітня у світі відзначають Міжнародний день ромів і День народження Будди, у Хорватії – День народження національного парку "Плитвицькі озера", у США – Фестиваль вівсянки, а в Японії – Фестиваль квітів (Хана Мацурі). У церковному календарі Святкування Собору Архангела Гавриїла, а в народному – Гавриїл Благовіст.

Міжнародний день ромів

Міжнародний день ромів був заснований на першому Всесвітньому циганському конгресі, що відбувся в Лондоні 8 квітня 1971 року і зібрав представників із 30 країн.

На конгресі також було створено Міжнародний союз ромів та прийнято національні символи: прапор і гімн, що дозволило ромам світу визнати себе єдиною вільною нацією. Наразі об'єднує ромські громадські організації 42 країн світу.

Вважають, що перша згадка про ромів датована 1501 роком, коли циганський ватажок Василь отримав охоронну грамоту від литовського князя Олександра Казимировича.

Сьогодні чисельність ромського населення становить приблизно 18 мільйонів людей, у Європі до ромів зараховують себе близько 10 мільйонів людей.

Фестиваль вівсянки у США

Вівсянка вважається визнаною англійською стравою, національною особливістю. В англомовних країнах давлениц овес відомий під назвою "протестантський". Так само називається і каша з пластівців. Проте не лише Британія може похвалитися своєю любов'ю до цієї чудової страви.

Щорічно другої п'ятниці квітня в американському містечку Сент-Джордж (штат Південна Кароліна) розпочинається триденний Фестиваль вівсянки.

Вперше його провели в 1985-му році. Це сталося після того, як Білл Хантер, менеджер супермаркету Piggly Wiggly, зауважив, що жителі Сент-Джорджа купують вівсянку у значно більших кількостях, ніж в інших містах, і їдять її із незмінним задоволенням та апетитом. Так і народився цей фестиваль, який нагадує американській публіці, що товстіє на гамбургерах про здорове харчування.

Фестиваль квітів (Хана Мацурі)

8 квітня буддисти Японії відзначають свято Хана Мацурі, присвячене появі на світ Будди. Всі церемоніальні дії, що проводяться цього дня в буддійських храмах Японії, а також на вулицях міст і сіл, у будинках, так чи інакше пов'язані з легендою, що розповідає про появу Будди. Коротке викладення її зводиться до того, що цариця Майя, що побачила уві сні білого слона, отримала послання від богів, яке свідчило, що незабаром вона народить сина, який стане Просвітленим.

Незадовго до пологів цариця вирушила до своїх батьків і дорогою опинилася в чудовому саду. Вона нахилилася зірвати квітку Майї раптово почалися пологи. Син її народився посеред цього чудового саду у квітах.

Все, про що йдеться у легенді, відображено у традиціях святкування цього дня. У буддійських храмах оформляється особливий вівтар, у якому виставляється статуя маленького Будди, прикрашена квітами. Статуя при цьому розташовується у чаші-басейні. Кожен буддист, приходячи до храму, приносить із собою квіти, підходить до вівтаря та за допомогою спеціального ковша, поливає голову статуї новонародженого Будди чаєм із пелюсток гортензії.

Примітно, що до 8 квітня в багатьох регіонах Японії цвіте сакура і розпускаються перші квіти на землі, перетворюючи всі парки та сквери країни на чудові сади, що нагадують сад Лумбіні.

В цей день:

1906 - У Франкфурті зафіксовано першу смерть від хвороби Альцгеймера;

1913 – У Пекіні розпочинає роботу перший китайський парламент;

1918 – Німці зайняли Харків, уряд Донецько-Криворізької республіки евакуйовано;

1919 – Україна проголошена радянською республікою;

1930 - Вийшов на київські екрани фільм О. Довженка "Земля";

1935 - У СРСР кримінальна відповідальність поширена на дітей віком від 12 років, їх можуть засуджувати до смертної кари;

1947 - Фіксується найбільша пляма на Сонці (до 18 мільярдів квадратних кілометрів);

1971 - Відбувся перший Всесвітній конгрес циган у Лондоні, який прийняв циганський гімн та прапор;

1988 – СРСР оголосив про рішення вивести війська з Афганістану;

1990 – Над Івано-Франківською міською радою вперше за радянський період підняли український прапор;

1990 - Створено благодійникний Міжнародний фонд "Відродження" (українське відділення "Фонду Сороса").

2001 – Церква виступила проти "Формули-1";

2003 - Під Каїром виявлено найдавніше поховання;

2005 - Похорон папи римського Іоанна Павла II, який став наймасовішою церемоніальною подією в історії людства.

Святкування Собору Архангела Гавриїла

Архангел Гавриїл входить у сонм вищих Ангелів - безсмертних безтілесних духів, служителів Божих, створених Богом раніше за людину. Священне писання не розглядає особливо життя ангелів, повідомляючи лише про їхнє явище людям; віра Христова, що спрямовує всі сили людського розуму та серця до Бога, також не заглиблюється у область ангелології. Ангели були створені Богом вільними істотами.

Частина ангелів скористалася цим, щоб відпасти від Бога (занепалі ангели, демони). Інші зберегли вірність Творцеві та залишилися Ангелами Світла.

Силою любові своєї до Тріїпостасного Бога святі Ангели долучаються до життя Святої Трійці, а силою любові до миру та людей – до життя світу. Вони служать їй, залишаючись незримими істотами. Таким чином, між Небом і землею безупинно сходять і сходять Ангели Божі. Церква Христова особливо виділяє і вшановує двох вищих Ангелів - Архангела Михайла і Архангела Гавриїла, через їхню особливу участь у долях людства.

Іменини: Авраам, Алла, Ганна, Василь, Гаврило, Лариса, Парасковія, Степан.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

 

НА ВІННИЧЧИНІ З КОСТЕЛУ ВИКРАЛИ ГРОШІ. ЗЛОДІЯ ЗАТРИМАНО (ВІДЕО)

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини