8 лютого. Що відзначають у цей день та прикмети

8 лютого. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

8 лютого відзначають Міжнародний день безпечного Інтернету та День героя-антифашиста, у Словенії – День Прешерна. День словенської культури. Також сьогодні День пропозиції руки та серця, у США – День любителів картоплі, День опери та День позаземної культури. У Катарі святкують День спорту, а Конго – День молоді. У церковному календарі – День преподобного Федора Студита. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Міжнародний день безпечного Інтернету

Всесвітній день безпечного Інтернету відзначають щорічно в другий вівторок лютого. В урочистостях беруть участь діячі громадських організацій і фондів, офіційні особи та представники уряду, співробітники компаній сфери інформаційної безпеки, працівники установ, які захищають особисті дані та борються зі шкідливими програмами. Мета свята – інформувати людей про відповідальне та безпечне використання Інтернету (особливо серед дітей та молоді).

На думку фахівців, основні причини появи віртуальної небезпеки для дітей - це загальна доступність матеріалів, які містять порнографію або пропагують насильство та жорстокість, прихований вплив комунікативних особливостей Інтернету, відсутність нормативних положень, які б законодавчо закріплювали поняття "порнографічна продукція, що розбещує дітей", недосконалість взаємодії між правоохоронними органами та інтернет-провайдерами у цьому питанні.

День героя-антифашиста

8 лютого у всіх країнах, що брали участь у Другій світовій війні, навіть у Німеччині та Японії, відзначається День юного героя-антифашиста – на згадку про дітей та підлітків, загиблих у битвах з фашистами під час Другої світової війни. Цю пам'ятну дату особливо широко відзначали у 1964-1990 роках.

День молодого героя-антифашиста в ООН заснували на пропозицію Франції. Дату обрали на честь роковин загибелі дітей-учасників антифашистських демонстрацій: французького школяра Даніеля Фері та іракського хлопчика Фадиля Джамаля. За гіркою іронією долі життя цих юних сміливців обірвалося того самого дня, з різницею в рік: Фері був убитий у 1962 році, а Джамаль – у 1963. Також у День юного героя-антифашиста згадують убитих фашистами 8 лютого 1943 року французьких дітей -ліцеїстів.

День пропозиції руки і серця

День пропозиції руки і серця відзначають 8 лютого, тобто на другий день тижня, що передує Дню святого Валентина.

При цьому День пропозиції руки та серця відзначають раніше Дня святого Валентина для того, щоб 14 лютого можна було урочисто відсвяткувати заручини.

Існують й інші свята, в які можна запропонувати своїй другій половинці одружитися. Наприклад, у США 20 березня відзначають Національний день пропозиції руки та серця. А в Шотландії, Ірландії, Англії та Фінляндії є стара традиція, згідно з якою жінка 29 лютого у високосний рік може першою запропонувати чоловікові руку та серце.

День Прешерна

День Прешерна –національний день словенської культури, що відзначається в країні на згадку про словенського поета Франца Прешерна, основоположника літературної словенської мови.

День Федора Студита

8 лютого віряни відзначають день святого Федора Студита, грецького громадського діяча і ченця, якого церква зарахувала до святих.

За переказами, саме цього дня померлі родичі сумують за своїми рідними, які залишились у цьому світі.

У цей день:

1106 — Великий князь Київський Володимир Мономах склав "Повчання" — перший дидактично-художній твір Київської Русі;

1600 — Суд інквізиції виніс смертний вирок Джордано Бруно;

1915 — У Лос-Анджелесі відбулася прем'єра фільму Девіда Ґріффіта "Народження нації", включеного згодом до списку 100 найкращих фільмів усіх часів і народів;

1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Ватиканом і Азербайджаном;

1994 — Україна приєдналась до програми НАТО "Партнерство заради миру";

Іменини: Федір, Давид, Павло, Ксенофонт, Марія, Аркадій, Іван, Ананій, Йосип, Петро, Семен.

За інформацією interfax.com.ua.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ПОБЛИЗУ ХМІЛЬНИКА НА ВІДЕО ЗАФІКСУВАЛИ СТАДО ЗУБРІВ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини