9 травня. Що відзначають в цей день та прикмети

9 травня. Що відзначають в цей день та прикмети

Яке церковне свято відзначається сьогодні

У неділю після Великодня настає час, коли ми поминаємо наших предків та рідних, які померли, зустрічаємося сім'ями, прикрашаємо могили, несемо на цвинтар гостинці предкам. 

Проводи, гробки, дарна неділя, могилки, Радниця – так називають Поминальну чи Провідну Неділі в різних куточках України. За традицією Радницю відзначають на 9 день після Великодня – у вівторок. Проте, зважаючи на практичність, поминати предків починають вже з суботи.

Початок своєї історії Провідна неділя бере ще з язичницьких часів. Протягом післяпасхального тижня у східних та південних слов'ян здійснювали поминання предків. Це традиція пішла від "Великодня мертвих". Вважалось, що напередодні Великодня Господь відкриває рай та пекло й випускає душі померлих. Це робиться для того, щоб вони могли відвідати свої будинки й відзначити свій Великдень. Ці уявлення не церковні, а суто народні.

Проте звичай поминати предків зберігся.

Також 9 травня Православна церква вшановує пам'ять святого Василя і праведної Глафіри Амасійської. У народі цей день називають Глафіра Горошниця. Понад усе чекають в цей день прильоту ластівок, їх вважають чистими, світлими птахами. Гніздо ластівки – оберіг від пожежі.

9 травня день в історії

В 1502 році Христофор Колумб з невеликою флотилією з чотирьох суден і екіпажем в 150 чоловік відплив з Кадіса в свою останню, четверту, подорож в Америку.

У 1832 році 15 вождів індіанців семінолів підписали договір про продаж землі у Флориді уряду США та догляді індіанців за річку Міссісіпі.

У 1907 році американка Анна Джарвіс розпочала свою національну кампанію по установі святкування Дня матері в США.

У 1913 році був здійснений перший політ гідроплана С-10 «Гідро» Ігоря Сікорського.

У 1913 році на екрани Франції вийшов фільм «Фантомас» — перша в довгому ряду екранізація.

У 1919 році Симон Петлюра обраний головою Директорії УНР.

У 1920 році проведено польсько-український парад на Хрещатику з нагоди звільнення Києва від більшовиків

У 1926 році американський пілот Флойд Беннетт і відомий полярний дослідник Річард Берд у ролі штурмана на трьохмоторному літаку конструкції Антона Фоккера першими пролетіли над Північним полюсом Землі, витративши на це 15 годин 30 хвилин.

У 1927 році парламент Австралії переїхав до нової столиці — Канберри.

У 1945 році офіційна перемога СРСР і союзників над нацистською Німеччиною. 

У 1950 році створено Європейське об'єднання вугілля і сталі, — перше європейське співтовариство, що стало передвісником Євросоюзу.

У 1955 році Федеративна Республіка Німеччина ввійшла до складу НАТО.

У 1958 році в Сан-Франциско (у цьому місті розгортається дія) відбулася прем'єра фільму Альфреда Хічкока «Запаморочення» з Джеймсом Стюартом і Кім Новак в головних ролях. Це - одна з кращих робіт режисера, яка регулярно потрапляє в сотню найкращих фільмів в будь-яких опитуваннях кінокритиків і любителів кіно.

У 1962 році перший політ в США гелікоптера-крана S-64 Ігоря Сікорського.

У 1967 році легендарний боксер Мохаммед Алі позбувся титулу чемпіона світу у важкій вазі серед професіоналів радою WBA (Всесвітньої боксерської асоціації) після висунутого проти нього звинувачення у відмові служити в армії США.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МАРАФОН ЗДОРОВИХ ЗВИЧОК ВІД СВІТЛАНИ БУЛАНЮК


Яке свято відзначають 9 травня

У цей день світ відзначає другий з двох Днів пам'яті та примирення, присвячений пам'яті жертв Другої світової війни, Всесвітній день танцю живота, День вуличних музикантів, Всесвітній день справедливої торгівлі та Всесвітній день мігруючих птахів.

В Україні святкують День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, у США - День пам'яті втраченого носка, День індіанців, День ночівлі, День тістечок з ірисками, День гурманів, День мускату, День синдром Корнелії де Ланге, у Нідерландах - День велосипедиста, День мельника, у Монголії - День посадки дерев, в Узбекистані - День пам'яті і шани, у Вірменії - День звільнення Шуші, на Острові Джерсі, в Гернсі - День звільнення, у Данії - День Гельголандської битви.

Що сьогодні не можна робити

В цей день не можна руйнувати гнізда ластівок. Також сьогодні краще не чіплятися зайвий раз до чоловіків - вони в цей день схильні до поганого настрою. 9 травня вважається днем обманів, тому краще не одружуватися. Також не можна ворожити і передбачати майбутнє.

Прикмети на 9 травня

Якщо у Поминальну неділю молоді люди без пари не братимуть участь в обіді, то від них відвернеться удача – цьогоріч точно не заведуть сім'ю.

Якщо обмити джерельною, святою водою ікони, то таким чином покращите свій матеріальним стан.

Також у цю неділю вмивалися джерельною або свяченою водою. Проте є певне послідовність: старші у сім'ї завжди вмивали спочатку молодших, а потім вже й самі себе.

Вранішні молитви, прочитані на Провідну неділю, дарують вірянам довге і щасливе життя. Зауважте, що молитви повинні бути не тільки до Господа, але й до померлих родичів.

9 травня іменини

Василь, Глафіра, Степан, Петро, Іван і Микола.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ХМІЛЬНИКУ ПРОВЕДУТЬ ЧЕЛЕНДЖ ДО ДНЯ МАТЕРІ

Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини