Без традиційної лінійки розпочнеться навчальний рік для хмільницьких школярів

Без традиційної лінійки  розпочнеться навчальний рік для хмільницьких школярів

День знань цього року школярі відзначатимуть не так, як завжди. Що буде замість традиційної лінійки і як проходитиме навчання в умовах карантинних обмежень? Про наболіле та актуальне  напередодні 1 вересня в інтерв’ю "Життєвим обріям" розповіла начальник Управління освіти Хмільницької міської ради Галина Коведа.

- На території міста й усієї України ще діють карантинні обмеження, чи буде традиційна лінійка 1 вересня і як почнеться навчальний рік для учнів шкіл Хмільницької ОТГ?

-  Відповідно до Закону України Про загальну середню освіту організація навчального процесу, створення безпечних умов для навчання учнів, все покладається на керівника навчального закладу. За нами та за Держпродспоживслужбою залишаються повноваження контролювати забезпечення безпечних умов перебування учасників навчального процесу на території навчальних закладів   під час навчально-виховного процесу та надавати рекомендації.

Ми рекомендували, як і скрізь рекомендується, лінійку не проводити. Загалом у школах хмільницької ОТГ декілька тисяч учнів, на лінійку зазвичай приходять батьки та рідні дітей, в теперішніх умовах карантинних обмежень, ми не зможемо забезпечити для такої кількості людей безпечне перебування під час проведення лінійки.

І взагалі, я вважаю, що від формату лінійки потрібно відходити. Це застаріла форма, і в цілому вона себе не виправдовує. Адже зазвичай лінійки затягуються по часу, деяким дітям стає зле, деяким дітям стає не цікаво, тобто це виснажує.

- Як зустрічатимуть першачків у школах?

-  Цього року за парти сядуть 306 першокласників. Звичайно ж їх потрібно зустріти у школах цікаво. Відповідно до рекомендацій головного санітарного лікаря, і ми повністю згодні з цим, забороняється перебування  сторонніх осіб у стінах навчальних закладів. Тобто мають бути школярі, вчителі і обслуговуючий персонал. Можуть бути батьки дітей-інвалідів, якщо потрібен супровід.

Ми рекомендували директорам, спільно з батьківськими комітетами продумати зустріч першокласників на свіжому повітрі. Можливо вони зустрінуться з одинадцятикласниками, почують вітання директора, пофотографуються…

Це все має відбутись на вулиці, але не у форматі лінійки.

- Для учнів інших класів перше вересня пройде у такому ж форматі?

- Ми рекомендували, щоб День знань не був днем навчання, все-таки це свято, тому дітки, звичайно ж, прийдуть до класу, де їх зустріне класний керівник, який з ними поспілкується, запитає, як вони провели літні канікули, як вони налаштовані на цей навчальний рік. А замість уроків, можливо пройдуть флеш-моби на свіжому повітрі, екскурсії тощо.

- Тривалий час учні перебували вдома. Навчання було дистанційним, потім канікули… Чи передбачено адаптацію до нового навчального року для школярів?

- Адаптація буде обов’язково. Є методичні рекомендації МОН щодо того, з чого почати навчання. Тому що дистанційна форма не охоплювала стовідсотково усіх учнів. Частина школярів мала можливість опрацьовувати навчальний матеріал, частина взагалі була не охоплена, тому коригування має відбуватися. Кожен вчитель  буде визначати, які коригування в навчанні потрібно проводити з тих предметів, які він викладає. Це залежатиме від предмета, від складності теми, від того, як діти працювали під час дистанційного навчання тощо. Вчителі складатимуть свій індивідуальний календарний план, який потім буде затверджуватися директорами шкіл.

- Чи буде обов’язковим використання масок, щитків чи інших засобів захисту від поширення інфекції під час навчального процесу?

-  Оскільки наша громада ще відноситься до зеленої зони, і дай Бог, щоб так і було, допускається перебування учнів та вчителів у класах без масок. Але на вході до школи пропускатимуть і дітей, і всіх працівників навчальних закладів лише в масках. Пересування коридором також в масках. Для педагогічних працівників – обов’язкова термометрія безконтактними термометрами. Дані будуть заноситись до спеціальних журналів. Маски та рукавички в нас закуплені для працівників шкільних їдалень. Для решти працівників шкіл та, зокрема, для учнів, ми не можемо закупити засоби захисту, тому що на кошти ніхто не виділяє. Але батькам та вчителям мусимо рекомендувати задля безпеки подбати про наявність масок.

Вчителі будуть перед початком уроку запитувати про самопочуття в учнів. В разі, якщо в когось стан здоров’я погіршиться, дитина буде направлена до медичного працівника, де вона буде обстежена та прийматиметься рішення щодо подальшого перебування на заняттях  чи направлення додому  учня або до лікаря.

Навчальний рік розпочнеться з великим навантаженням на вчителів, але, розуміючи ситуацію, вони будуть дбати про безпеку дітей. Буде постійно проводитись роз’яснювальна робота та контроль за дотриманням карантинних обмежень та санітарних норм.

Спілкувалась Юлія ШАНДРА


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ХМІЛЬНИЦЬКІ СПОРТСМЕНИ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У ЗМАГАННЯХ З БОЙОВОГО САМБО

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини