Через страх захворіти на коронавірус люди бояться йти в онкоцентр і дають можливість розвиватися пухлинам, особливо тим, які швидко прогресують

Через страх захворіти  на коронавірус люди  бояться йти в онкоцентр  і дають можливість розвиватися пухлинам,  особливо тим, які швидко прогресують

Страх захворіти на COVID-19 сьогодні є однією з вагомих причиною пізньої діагностики злоякісних новоутворень серед жителів Вінниччини. Адже боючись «підхопити» коронавірус люди не йдуть в онкоцентр на діагностику для спростування чи підтвердження діагнозу. Уникають візитів до лікарів навіть ті, хто вже реально себе погано почуває. До того ж, часто вірять чуткам, що Подільський регіональний центр онкології через карантин не працює, або дослухаються до порад  окремих сімейних лікарів  -  «пересидіти пандемію вдома». Мовляв онкохворим краще уникати  «живих черг» де гуляє багато вірусів. Усі ці фактори, каже головний лікар ПРЦО, доктор медичних наук Володимир Шамрай,  стають однією із причин пізньої діагностики злоякісних новоутворень.

«З весни люди з серйозними захворюваннями почали рідше звертатися за медичною допомогою, побоюючись заразитися коронавірусом. Це стосується і онкохворих.  Вінничани, у яких виявлено рак й ті, які на стадії діагностики  вирішують «сидіти вдома», таким чином дають шанс хворобі розвиватися і прогресувати. Відтак, через пандемію  починає наростати хвиля майбутніх пацієнтів, і якщо зараз не розпочати діагностику, то «ракові захворювання будуть виявлені лише в більш просунутій стадії, коли прогноз для хворого буде вже гіршим. Статистика уже підтверджує наші побоювання. Наприклад, цьогоріч на Вінниччині рівень захворюваності на рак шкіри у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшився на 39,3%, рак молочної залози на 35,5%, рак легенів – на 22,4, рак простати - 33,6%. І на перший погляд, це позитивна динаміка. Та на жаль, це не означає, що вінничани менше почали хворіти. Це свідчення того, що через недостатню діагностику зросте кількість занедбаних випадків злоякісних новоутворень.   Вже сьогодні ми спостерігаємо більше «пізніх раків». Так, якщо порівнювати 2018 рік і 9 місяців поточного, то  кількість діагностованих пухлин всіх локалізацій на четвертій стадії зросла з 17,1% до 24,6%. Занедбані випадки раку шийки матки два роки тому виявляли у 9,8 %  хворих жінок, за 9 місяців цього року у 21, 3%, цьогоріч у жодного хворого ПРЦО рак простати не виявлено на першій стадії.  Хоча, ці цифри не відображають реальної картини, адже це показники  за 9 місяців 2020-го. Але і вони свідчать про недостатню діагностику у зв’язку із пандемією. Така ситуація призведе до стрімкого зростання кількості занедбаних випадків раку всіх локалізацій», -  каже Володимир Шамрай.

Головний лікар  онкоцентру зазначає,  що сьогодні рак – не вирок. Так, хворобу не можна відвернути, однак вчасне виявлення – це можливість її побороти. Шанси вищі у тих пацієнтів, які звернулися на ранніх етапах захворювання. Звісно, що завдяки сучасним досягненням медицини, високій кваліфікації  онкологів Подільського регіонального онкоцентру, наявному обладнанню в медзакладі, наразі лікарі  допомагають хворим і в складних випадках, продовжують життя пацієнтам, вдається покращити його якість навіть при занедбаній хворобі.

«Наш Подільський регіональний центр онкології, попри пандемію, працює у звичному режимі. Онкохворих в жодному разі не можна залишити без надання медичної допомоги. Ми робимо усе можливе, щоб не зривалися курси опромінення  і хіміотерапії. Аби не відкладалося лікування, яке не можна відкладати, аби необхідні, згідно протоколу лікування пухлин, операції – проводилися. Усі лікарі поліклінічного відділення консультують і проводять діагностичні обстеження.   Тому при найменшій підозрі на пухлину наполягайте, щоб ваш сімейний лікар дав електронне направлення до онколога. За його наявності, послуги надані в медзакладі  - безкоштовні, за них проплачує  Національна служба здоров’я України. У жодному разі не відкладайте діагностику пухлин на час коли буде подоланий COVID-19, не давайте шанс раковим клітинам метастазувати, особливо тим, які швидко прогресують», - наголошує Володимир Шамрай.

Аби уникнути «живих черг» потрібно попередньо записатися на консультацію на зручний для вас час і день.  Це може зробити безпосередньо сімейний лікар,  особисто ви чи ваші діти, знайомі на сайті http:// prco.com.ua, або  по телефону (0432) 46-16-27, 56-08-25. До того, ж аби потрапити на прийом до фахівців не потрібно здавати тест на коронавірус, він робиться вразі госпіталізації хворого.

“Я добре знаю, що пацієнти найбільше бояться почути фразу «У вас виявлено— рак». Та повірте, краще цю фразу  почути, коли ракові клітини лише зароджуються, а не тоді коли вони вже розвиваються. Тому не нехтуйте візитами до онкологів, тим більше, що в силу різних причин, в тому числі і підготовці кадрів первинної ланки вітчизняної медицини, нині низька онкологічна настороженість сімейних лікарів. А  тому турбуватися за власне здоров’я  - це ваше особисте завдання і його ніхто краще за вас не виконає», - зазначає  Володимир Шамрай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МАЙЖЕ ТРИСТА ХВОРИХ  НА COVID-19 ПРОЛІКУВАЛИ У ХМІЛЬНИЦЬКІЙ ЛІКАРНІ

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини