(Де)централізація! Чи буде Хмільницький район у Вінницькій області?

(Де)централізація! Чи буде Хмільницький район у Вінницькій області?

Ще не вляглися пристрасті навколо прийнятого Кабміном перспективного плану на 63 ОТГ, а з різних ресурсів уже шириться інформація щодо кількості  укрупнених районів на Вінниччині. 

Нові райони та їх функції

Новий субрегіональний рівень стане проміжною ланкою між громадою та областю. Мінрегіоном розроблено Методичні рекомендації щодо критеріїв формування нового районного рівня. Основні чотири принципи наступні:

• чисельність постійного населення в районі повинна бути не менше, ніж 150 тисяч осіб;

• райони створюються у межах однієї області;

• територія повинна бути компактною та нерозривною;

• зона доступності - до 60 кілометрів від межі адміністративного центру по автомобільних дорогах.

Зараз в Мінрегіоні та комітетах Верховної Ради активно тривають дискусії про розмежування повноважень між громадами, новими районами та областю. Зрозумілим є те, що в нових районах будуть префекти, що представлятимуть президентську вертикаль. Водночас, швидше за все в нових знайдеться місце і для місцевого самоврядування.

Чи будуть районні ради

Стаття 141 Конституції України зазначає, що чергові місцеві вибори відбуваються в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень відповідної ради чи відповідного голови, обраних на попередніх чергових виборах.

В переліку органів місцевого самоврядування зазначені сільські, селищні, міські, РАЙОННІ та  обласні ради.

Зараз стає очевидним,  що за децентралізаційні зміни до Конституції, які передбачали б ліквідацію районних рад, парламент не проголосує.  Питання занадто комплексне, потребує політичної волі. Також немає часу на це і процедурно.

Отже, вибори до районних рад швидше за все будуть проведеними, але ж скільки їх передбачено на Вінниччині? 

3 або 5 районів на Вінниччині

На офіційному державному сайті «Децентралізація» https://decentralization.gov.ua/new-rayons/vinnytska представлено варіанти районного поділу. Розглянемо два найбільш обговорюваних варіанти.

Перший варіант – позиція Мінрегіону. 3 центри – Вінниця, Могилів-Подільський та Ладижин.

Інший варіант – 5 районів, центри Вінниця, Могилів-Подільський, Гайсин, Тульчин та Хмільник.

Водночас, нещодавно стало відомо, що Вінницькою ОДА подано варіант саме на три райони.

Отже, на даний момент ми маємо ситуацію, коли територія Півночі області, де є місто-курорт державного значення Хмільник, вузлова залізнична станція Козятин та промисловий центр Калинівка, населення складає 170 тисяч людей, що дозволяє створення окремого району, приєднується до міста Вінниці.

Це спричинить розбалансування систем державної влади та місцевого самоврядування. Давайте лише уявимо, яким громіздким “монстром” з точки зору державного управління та менеджменту буде утворення з населенням в 1 млн. мешканців.

По суті створиться ще одна Вінницька область, де ресурси та центр прийняття рішення будуть в місті Вінниці, що абсолютно суперечить ідеї децентралізації.

Дану ситуацію в Facebook прокоментував відповідальний за децентралізацію від монобільшості нардеп Віталій Безгін – голова парламентського підкомітету з адміністративно-територіального устрою: «можна дискутувати з приводу кількості районів у Вінницькій області, але остання версія подання ОДА в 3 райони, де 60% населення області зосереджено у Вінницькому, мені здається хибною з точки зору державотворення».

Висновки

Отже, ми маємо два варіанти:  у випадку 3-х районів – очевидне посилення та концентрація влади в обласному центрі із  створенням районної ради, що по суті конкуруватиме із обласною.

Варіант створення 5 районів – більш ресурсний для держави з точки зору необхідності утворення додаткових префектур, але більш збалансований з точки зору місцевого самоврядування.

Питання створення великих районів потребує вивчення та обговорення. Новий адміністративний поділ області – це не на рік, а на десятиріччя. Відноситись до питання створення районів потрібно виважено, враховуючи інтерес усіх мешканців області, бо Вінниччина – це не лише місто Вінниця, це сотні інших міст, селищ, сіл та сотні тисяч людей, котрі хочуть і мають право бути почутими.

Олександр Крученюк,

депутат Вінницької обласної ради, голова постійної комісії з питань місцевого  самоврядування та адміністративно-територіального устрою, євроінтеграції, міжнародного і міжрегіонального співробітництва.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини