Для вчительки з Великого Митника школа стала сенсом життя

Для вчительки з Великого Митника школа стала сенсом життя

Любов до рідного краю, палке захоплення професією, людяність, чесність, скромність,  саме такі риси притаманні вчителю української мови та літератури Великомитницької школи Нелі Нечипорук.

39 років Неля Степанівна присвятила роботі в школі. Про таких, як вона в народі кажуть: «Вчитель від Бога».  Усім відомо, що робота справжнього вчителя не закінчується дзвоником з уроку, адже  те, що одержують учні в спілкуванні з вчителем, стає частиною їхньої особистості.

- Успішний учитель – це учитель, котрий пішов у школу за покликом душі, - говорить вчителька. – Моя мета  – не тільки дати знання, а й навчити дітей користуватися здобутими знаннями. Наприклад, навчити дитину читати – неважко, а читати й мислити, висловлювати своє ставлення до прочитаного значно важче, - розповідає Неля Степанівна.

Родина Нелі Степанівни – це справжня педагогічна династія. Мати Галина Григорівна працювала також у Великомитницькій школі бібліотекарем, сестра Тамара Степанівна працює вчителем світової літератури та правознавства, дочка та син пані Нелі теж навчались у педагогічному. Та свою професію жінка вибрала завдяки  вчительці української мови та літератури Олені Панасівні Грицик, яку дуже любила, саме вона виплекала в серці дівчинки любов до мови та літератури.

Народилася й виросла Неля Степанівна в мальовничому селі Великий Митник.  Навчалася у місцевій школі, а після вступила до Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова на спеціальність, про яку і мріяла. Студентські роки промайнули швидко. В інституті дівчина повністю розкрила свої творчі та педагогічні таланти.

- Навчатися було цікаво, студентське життя захоплювало. Пам'ятаю, як їхала на навчання з дому, плакала у потязі, а потім дуже сумувала за рідною домівкою, за  батьками та сестрою, - ділиться спогадами жінка.

Але з часом звиклася, з'явилися друзі, я по сьогоднішній день підтримую зв'язок з студентською подругою Надією Юшко, - говорить Неля Степанівна.

Після закінчення університету дівчина поїхала у рідне село та пішла працювати  у Великомитницьку школу. Там їй одразу доручили класне керівництво п’ятим класом, на той час у школі навчалося близько 600 учнів. Працювати було важко, великі класи та невгамовні діти, проте старші вчителі у всьому допомогли та навчили молоду дівчину.

- Я до цих пір вдячна людям, котрі підтримали мене на початку моєї вчительської кар'єри. Серед них Неля Станіславівна Босенко, Онися Павлівна Мадай, Станіслава Прокопівна Родімова. А також вчителям з Великої літери, котрих уже, на жаль, немає з нами - Михайлу Ульяновичу Мадаю та Івану Микитовичу Босенку. Ці педагоги  були командою інтелігентних, вимогливих однодумців, готових на самопожертву заради спільної справи, - згадує вчителька.

Неля Степанівна вміє розповісти поезію з інтересом, вміє звернути на себе увагу учнів, після чого вони не можуть відірвати від неї свій погляд. Вона може донести тему до кожного слухача, нікого не залишає без уваги. І тому завжди, коли входиш до неї в клас, бачиш, як діти зачаровано слідкують за кожним її рухом, ловлять кожен звук, начебто хочуть знайти в ньому щось нове, що сховане отам, за цим рухом, за цим поглядом.

Школа для Нелі Степанівни – це все її життя. Завтра вона прийде до своїх дітей, запитає, як справи, допоможе підготуватися до уроку. Вони знову будуть говорити про звичайні людські цінності: доброту, милосердя, взаємодопомогу. І кожне її слово, слово вчителя – це ще одна цеглинка, що вибудовує людину – гідну, чесну, щиру. Така вона, нелегка і неоціненна робота справжнього педагога.

У вільний від роботи час Неля Степанівна  вишиває. На її рахунку  близько сотні власноруч вишитих виробів. Серед них картини, рушники, наволочки і вишиванка для любимого онука.

- Вишивання хрестиком - це моє хобі, улюблене заняття, яке заспокоює та дозволяє розгулятися уяві. Під час вишивання я відпочиваю, насолоджуюсь тим, як народжується новий, створений мною витвір, - говорить Неля Степанівна.

Вікторія Загребельна

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини