Кадровий шторм в Уланові. Чим закінчиться "дуель" двох секретарів однієї ради?

Кадровий шторм в Уланові. Чим закінчиться "дуель" двох секретарів однієї ради?

Уланівська громада для мене є рідною, бо тут я народився і виріс, тут минуло моє дитинство, тому я уважно слідкую за всіма подіями, які відбуваються в Уланівській громаді.

Нещадавно я дізнався, що 8 червня на позачерговій сесії Уланівської сільської ради депутати проголосували за дострокове припинення повноважень секретаря Уланівської сільської ради Лариси Задорожнюк.

На цій же сесії було обрано нового секретаря сільської ради. Ним став Олександр Гоцуляк. Проаналізувавши ситуацію з юридичної точки зору, зробив слідуючі висновки.

Рішенням Уланівськоїсільської ради від 7 квітня 2021 року, у зв’язкуз смертю Уланівського сільського голови,тимчасове виконання обов’язків голови покладено на секретаря ради Задорожнюк Л. Г. Це здійснено у відповідності до закону. Секретар повинен керувати громадою до нових виборів голови.

Але не всіх таке рішення влаштувало.

Група депутатів зініціювала звернення до тимчасово виконуючого обов’язки голови про

скликання сесії сільської ради щодо розгляду питань про дострокове припинення повноважень секретаря ради та обрання нового. По суті, Ларисі Задорожнюк пред’явили

ультимативну вимогу, щоб вона «пішла». Вона ж в свою чергу звернулася до депутатів з письмовими поясненнями щодо своєї діяльності, та звела нанівець усі претензії до неї. Її пояснення було опубліковано на офіційному сайті сільської ради. Незважаючи на це вона дотримуючись вимог закону, видала розпорядження про призначення сесії на 8 червня 2021 року на 10-годину.

Вранці, в день сесії, сталося непередбачене – Ларису Задорожнюк було госпіталізовано в реанімаційне відділення лікарні. Її відсутністю скористалися депутати, які прагнули її звільнення. Порушуючи закон та регламент, на сесії викликався головувати один із депутатів, під керівництвом якого і було прийнято рішення про звільнення Лариси Задорожнюк та обрано нового секретаря ради.

З приводу цього наведу кілька фактів:

Перший факт - рішення ради приймається більшістю депутатів від загального складу ради. Для обрання секретаря більшості не було, тоді було враховано голос депутата – кандидата на посаду секретаря, який сам за себе проголосував, що є недопустимо.

Наступного дня Лариса Задорожнюк скористалася своїм правом, так званого вето, і прийняла розпорядження про зупинення рішення Уланівської сільської ради від 8 червня 2021 року. Проте, звичайно, коли йде розподіл посад серед «переможців», її не почули. Поки що.

Другий факт – порядок проведення сесії визначає закон та Регламент.

Якщо голова або секретар ради не скликають сесію протягом двох тижнів, сесія скликається за пропозицією не менш як однієї третини депутатів і в цьому випадку за дорученням групи депутатів її відкриває один з депутатів, що входить до її складу, а веде за рішенням ради – один з депутатів цієї ради.

Документи про це готуються завчасно та повідомляються іншим депутатам. В даному ж випадку такого не відбулося – сесію скликала тимчасово виконуюча обов’язки голови, а, отже, вона мала головувати, а її відсутність була підставою для перенесення сесії.

Третій факт – всього в Уланівській сільській раді 26 депутатів. Тому рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало 14 депутатів. При цьому, не має права приймати участь в голосуванні депутат, який має конфлікт інтересів, тобто суперечність між приватним інтересом та представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень. Це категорична вимога статті 35-1 Закону України «Про запобігання корупції», статті 59-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Очевидно, що такий конфлікт наявний, коли йде висування депутата на посаду секретаря. Тобто в цьому випадку такий депутат не мав права приймати участь в голосуванні.

За обрання нового секретаря проголосувало 14 депутатів, в тому числі і кандидат в секретарі, а голос його не повинен враховуватися. Тобто, по суті, голосувало лише 13 депутатів, а це означає, що, в дійсності, рішення не прийнято.

Четвертий факт - статтею 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено, що рішення сільської ради у п'ятиденний строк з моменту його прийняття може бути зупинено сільським головою і внесено на повторний розгляд відповідної ради. До того ж не передбачено жодних винятків, зокрема, голова може зупиняти навіть і ті рішення, які безпосередньо його стосуються.

Лариса Задорожнюк, як тимчасово виконуюча обов’язки голови, має усі повноваження голови, тому її розпорядження про зупинення рішення Уланівської сільської ради прийнято відповідно до закону.

Враховуючи зазначені факти, вважаю, що на сьогоднішній день питання легітимності керівництва Уланівської сільської ради відкрите. Думаю, що держава через свої інституції має втрутитися в цей процес і привести все до вимог закону. Тільки так можна досягти бажаної справедливості для громади. Це важливо, оскільки ще ніколи добро не досягалося недобрими засобами. А вседозволеність – це, загалом, не шлях депутата. Окрім того, кожен депутат ради має право на судове оскарження протиправних рішень та дій.

Олексій ЯКИМЕНКО


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ХМІЛЬНИКУ МІСЬКИЙ ГОЛОВА ЗУСТРІВСЯ З ВИПУСНИКАМИ-МЕДАЛІСТАМИ

Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини