ХАЛАТНІСТЬ ЧИ ВКРАДЕНА ПЕРЕМОГА? Вибори в Уланівській ОТГ: погляд з Києва

ХАЛАТНІСТЬ ЧИ ВКРАДЕНА ПЕРЕМОГА? Вибори в Уланівській ОТГ: погляд з Києва

Громадяни України мають право брати участь в управлінні державними справами, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Саме це гарантує стаття 38 Конституції України.   

Неухильне дотримання цього конституційного права громадян України повинна гарантувати держава та її представники на місцях!

На жаль, в Україні маємо кричущі порушення, коли через різні політичні технології, адмінресурс, маніпуляції, підкуп виборців, неналежну підготовку самого процесу голосування - право людей на чесні вибори ставиться під загрозу, а отже – порушується Основний Закон!

На Вінниччині, в Уланівській ОТГ, на минулих виборах стався кричущий випадок: дільничні виборчі комісії не забезпечили необхідною кількістю бюлетенів!

Те, що відбулося під час виборів Уланівського сільського голови – взагалі прецедент в Україні. Приходить виборець голосувати, а бюлетенів - немає!? Як взагалі таке можливо? Чому їх вчасно не замовили, не надрукували, не доставили на виборчу дільницю?! Адже ТВК зобов’язана замовити виготовлення бюлетенів та передати їх в дільничні комісії. Причому бюлетенів має бути на 0,5 % більше за кількість виборців.

Що ж відбулося насправді?

Уланівська ТВК провела вибори з грубим порушенням закону - не доставила на дільниці бюлетені у достатній кількості для законного волевиявлення. У результаті 327 (!) виборців були позбавлені свого виборчого права! Люди цілком справедливо обурювалися! Незадоволені порушенням своїх прав 52 виборці звернулись до поліції із заявами про відкриття кримінальних проваджень, а також поскаржилися на утиски їх виборчого права.

Отже, грубо порушено закон, знехтувані права людей! Але ж ніхто і ні за яких умов не може відібрати у громадянина право голосу. І очевидно, що поставлено під сумнів легітимність самого виборчого процесу!

Порушення під час виборів зафіксувала і авторитетна громадська організація «ОПОРА», яка спостерігала за процесом волевиявлення в місцевих громадах.

Голосування у день виборів на окремих дільницях не було організовано та проведено відповідно до вимог Виборчого Кодексу України. Адже Уланівська територіальна виборча комісія створила такі умови, під час яких неможливо отримати волевиявлення усіх виборців, які проживають на відповідній території та включені до списку виборців.

Зі свого боку кандидат на посаду голови Улановської ОТГ, депутат Вінницької обласної ради Олександр Крученюк направив до Центральної виборчої комісії скаргу з вимогою визнати вибори в Уланівській ОТГ недійсними і призначити повторні вибори. Відповідні заяви було подано і до суду.

Показово, що за підсумками такого недоукомплектованого виборчими бюлетенями народного волевиявлення перше місце з незначною перевагою (44 голоси) отримав чинний сільський голова Сергій Голубенко. Та чи є легітимним такий результат?  Чи не маємо ми справу з наперед продуманою виборчою оборудкою? І чи не стане випробовування цієї брудної технології на Вінниччині – не доставляти на дільниці потрібну кількість бюлетенів – таким собі дзвіночком для інших регіонів України, сигналом того, що вибори можна вигравати і нечесно, махлюючи з кількістю бюлетенів, їх замовленнями та друком? Де менші рейтинги провладного кандидата – там пробувати регулювати кількість голосів у злочинний спосіб...

Саме з огляду на це мене й зачепила ця окрема уланівська виборча історія. Я завжди категорично виступав і виступаю проти використання буд-яких виборчих махінацій, брудних технологій, підтасовування голосів, підкупу виборців, шахрайських методів захоплення влади. Переконаний: авторитет у громаді і перемогу на виборах можна і треба здобувати чесно, законно, справедливо!

У цій абсолютно незаконній та майже детективній історії своє слово сказала Феміда.  Вінницький окружний суд визнав вибори в Уланівській ОТГ недійсними.

Суд постановив окрему ухвалу, в якій констатував «наявність порушень прав громадян, передбачених ст. 38 Конституції України, ст. 6 Виборчого Кодексу України, та виборчого законодавства, які полягають у незабезпеченні всіх мешканців територіальної громади виборчими бюлетенями, та допущені у зв’язку із неналежною організацією виборчого процесу Уланівською ТВК» та зобов’язав правоохоронні органи вжити відповідні заходи.

Причому голова Територіальної виборчої комісії (яка провалила підготовку до голосування, не забезпечивши виборчі комісії бюлетенями) та так званий переможець виборів – в суд не з’явилися...

Повторні вибори в Уланівській ОТГ відбудуться 24 січня. Цілком очевидно, що фокуси з нестачею бюлетенів уже тут не пройдуть. Тож бажаю місцевій громаді обрати собі такого голову, який максимально дбатиме про її добробут, розвиток і процвітання,  відстоюватиме права кожного жителя і допомагатиме громаді прославлятися -  і на Вінниччині, і в Україні - блискучими справами господарювання і дотриманням законності, а не шахрайськими методами здобування влади.

Дорогі Вінничани! Нікому і ніколи не давайте можливості красти ваші голоси! Не дозволяйте нікому навіть думати про порушення ваших прав! Відстоюйте своє право на волевиявлення, право жити в демократичній країні. Саме дотримання прав і свобод людини – це наш європейський вибір і наше європейське майбутнє.

Бажаю, щоб у Новому 2021 році у кожній вашій родині панувала злагода, добро, достаток, а у нашій країні – процвітали Закон і Справедливість!

Валентин Наливайченко,  

народний депутат України, секретар комітету з питань інтеграції України з ЄС

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини