Людям потрібно дозволити працювати, інакше вони стануть ігнорувати карантин, почнеться хаос

Людям потрібно дозволити працювати, інакше вони стануть ігнорувати карантин, почнеться хаос

Голова Вінницької облдержадміністрації 2015-2019 років Валерій Коровій переконаний, що  з 12 травня потрібно надати можливість працювати більшості підприємств малого та середнього бізнесу, але за умови дотримання санітарних правил, інакше люди почнуть ігнорувати карантин, а контролювати «хаос» завжди складно. Інтерв'ю з Валерієм Коровієм оприлюднив сайт На Парижі

- Я переконаний, що при збереженні системних заходів, пов’язаних зі безпекою, ми повинні піти шляхом поступового зняття обмежень зі сфери торгівлі, - зазначає Валерій Вікторович. - Багато закладів здатні дотримуватися санітарних вимог та забезпечувати продаж товарів повсякденного вжитку та промислової групи. Також варто дозволити працювати підприємцям, які надають побутові послуги населенню, послуги у сфері будівництва та обслуговування. Будемо відверті, скупчення людей ніколи не спостерігалося у магазинах, які торгують взуттям чи одягом. Чому б їм не дозволити працювати?.. Потрібно надавати можливість відновлювати виробництво підприємствам будівельної індустрії та машинобудування. Саме такі заходи на думку Валерія Коровія  дозволять поступово налагодити звичайний режим роботи малого та середнього бізнесу. 

- Із 19 квітня за рішенням обласної комісії з питань ТЕБ та НС закрили ринки. Вважаєте це правильним кроком?

- Абсолютно не згоден з цим рішенням, адже потрібно розуміти, що і в який спосіб закривати. Робота ринків повинна бути чітко регламентованою, якщо забезпечується дотримання санітарних обмежень та правил безпеки – слід зняти заборону.

- Проте кількість людей, які залишилися без заробітку зросте…

- Якщо виходити з логіки економічних процесів, то місяць – це той термін, коли ми поки що не помічаємо іншу проблематику – ситуацію із сімейним бюджетом. Якщо ми не будемо пом’якшувати карантинні обмеження, можемо стикнутися з дуже негативними речами, коли порушувати ці обмежування люди почнуть стихійно. Люди просто не будуть їх дотримуватися.

Потрібно більш фахово, із залученням профільних спеціалістів системи охорони здоров’я, тощо, підійти до поступової лібералізації цілого ряду бізнесів, особливо тих, які забезпечують роботою велику кількість людей.

- Це можна починати з 12 травня?

- Думаю, що так. Переконаний у тому, що це буде робитись. Адже вже «набили шишки» від непродуманих кроків. Як колишній голова облдержадміністрації, можу зазначити, якщо б питання залежало від мене, то на обласну комісію з питань надзвичайних ситуацій неодмінно виніс би питання про поступове відновлення цілого ряду підприємств в сфері торгівлі, будівництва, а також сфері надання послуг.

- Як вважаєте, чому така велика кількість медиків у Вінницькій області інфікувалася коронавірусом?

- Як показує практика, це пов’язано, можливо, з недостатньо продуманою системою захисту безпосередньо лікарів під час виконання своїх функцій. У кожному конкретному випадку потрібно розбиратися і давати фахову оцінку.

- Відомо, що у 22 медзакладах області виявлені випадки захворювання серед співробітників. Чи потрібно закривати на карантин усі заклади, де є інфіковані?

- Як на мене, рішення має залежати від масштабів спалаху. Я не є прихильником закриття… Це не є гарантією досягнення позитивного результату. Світова практика говорить про те, що на сьогоднішній день карантинні обмеження повинні супроводжуватися суцільним тестуванням та системою захисту.

- Які управлінські дії були правильними чи хибними у випадку з Калинівською ЦРЛ, де кількість захворілих найбільша?

- Мені складно давати оцінку. Давайте зачекаємо висновків комісії міністерства. Але питання болюче. Я думаю, що варто аналізувати дії, вчинені після виявлення перших захворілих та щодо реорганізації роботи інфекційного відділення. На мою думку, важливо надати гарантії лікарям, налагодити систему страхування медиків, ми повинні все зробити, аби їх захистити.

- Міністр охорони здоров’я М.Степанов на брифінгу 21 квітня зазначав, що 300%-ва доплата медикам, які пов’язані з лікуванням хворих, за березень вже надійшла, а за квітень питання вирішується. Між тим медики кажуть про мізерні підвищення оплати праці, які явно не стимулюють їх. То де поділися кошти?

- Я завжди був проти огульної критики влади. Влада має бути ефективною, особливо у такий час. Потім будемо розбиратися, хто правий… Інакше спровокуємо хаос. Тому я намагаюсь обережно давати коментарі, але в цьому випадку вимушений сказати, що маємо справу з абсолютно непрофесійною і нефаховою роботою українського уряду.

Майже два місяці ведуться розмови про надання допомоги лікарям, і такий підхід нагадує відвертий непрофесіоналізм. Підвищену «березневу» зарплатню вони отримають завдяки внесенню змін до обласного бюджету на минулій сесії. Тобто не з Кабміну гроші надійшли, як каже міністр, а з Вінниці…

Так, депутати облради чекали, що обіцяні урядом кошти надійдуть. Не дочекалися. Раніше, кошти з резервного фонду Кабміну надходили на наступний день . А нині цей інструмент заформалізований. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВАЛЕРІЙ КОРОВІЙ "У МЕНЕ НЕМАЄ АМБІЦІЙ. У МЕНЕ Є ЗНАННЯ, ДОСВІД, СИЛИ І БАЖАННЯ ПРАЦЮВАТИ..."

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини