Минув рік від повномасштабного вторгення російських окупантів. Хроніка війни

Минув рік від повномасштабного вторгення російських окупантів. Хроніка війни

24 лютого – Повномасштабне вторгнення окупантів

Сьогодні минув рік, як російські окупанти здійснили вторгнення на українську землю. Цей день назавжди змінив життя мільйонів українців. Ми остаточно усвідомили наскільки небезпечними та божевільними є наші сусіди, які постійно навʼязуючи нам братерство, намагалися знищити нашу країну, українців як народ.

Вранці 24 лютого президент країни-терориста путін оголосив про проведення спеціальної військової операції.

Російські окупанти заполонили Житомирщину, Чернігівщину, захопили Чорнобильську АЕС, групи диверсантів шастали по Києву. Були нанесені ракетно-бомбові удари по Івано-Франківську, Луцьку, Тернополю, Харкову, навіть по невеличкій Умані. І все це майже одночасно.

Тимчасом у бік Гостомеля летіли російські літаки. На аеродромі імені конструктора Антонова розгорнулися запеклі бої. Там висадилися численні російські десантники.

Розгорнулися запеклі бої у Бородянці, Макарові, Ворзелі, Бучі, Ірпені, Гостомелі, Фастові, Василькові, Вишгороді. Білій Церкві.

Мільйони українців були змушені покинути свої домівки в пошуках безпечного місця для себе, дітей, батьків, рідних та близьких людей. На дорогах формувалися великі затори, українці беручи саме необхідне, з надією на краще, намагалися виїхати в Західні області країни.

«Орча» жорстокість

російські війська, яких після повномасштабного вторгнення називають не інакше як «орками» блокували виїзди українців, розстрілюючи автівки мирних жителів, які намагалися врятувати своє життя та життя рідних людей.

На окупованих росією українських землях траплялися справжні жахи, які згодом шокують весь світ. росіяни не тільки мародерили, вони ґвалтували жінок та дітей, вбивали всіх хто попадеться на очі.

Яскравим прикладом цього є те що трапилося під час окупації невеличкого, тихого та комфортного містечка Бучі. Понад тисяча розстріляних орками людей розкиданих по окровлених вулицях міста та околиць. Кадри з Бучі шокували світ, показали істинне обличчя країни-терориста.

Особливою жорстокістю «орки» відзначалися в Маріуполі. Точну кількість загиблих від рук російських окупантів поки що невідомо, задокументовано понад 87 тисяч загиблих. Неопізнані тіла мирних жителів перебувають у братських могилах.

Близько 3 мільйонів людей насильно вивезли з України до росії. З них за різними даними від 260 тисяч до майже 700 тисяч дітей, більшість із яких має батьків.

Жорстокість, вбивство, ґвалтування та мародерство - так виглядає «руський мір», якому не має місця у цивілізованому світі.

Битва за Маріуполь

Битва за Маріуполь почалася після вторгнення Росії в Україну і тривала з 24 лютого до 20 травня 2022 року. Політики-колаборанти (у тому числі депутати від ОПЗЖ) допомагали загарбникам створити в місті гуманітарну катастрофу. З перших днів навали окупанти прицільним вогнем знищували об'єкти життєзабезпечення міста.

Зокрема, комунальні підприємства та техніку, склади з продовольством та медикаментами, вежі мобільних операторів та лінії електропередачі, помпові станції та магістральний водопровід із резервного водосховища. Спалили всі міські автобуси, підготовлені для евакуації населення. Багато цивільних мешканців опинилися в оточенні, без змоги вибратися з міста. Місце зборів надзвичайного штабу міських служб досить швидко дискредитувалося і також зазнавало обстрілів.


Оборонці міста 86 днів героїчно захищали місто, однак стримати ворожу навалу не вдалося.  Протягом 16—20 травня 2022 року оборонці міста вийшли з укриття на «Азовсталі».

За словами Президента України Володимира Зеленського, до перемовин щодо виведення українських бійців з «Азовсталі» залучалися лідери Франції, Туреччини, Ізраїлю і Швейцарії, а також Генеральний секретар ООН. Після виведення українських військових, згідно з домовленостями, вони очікуватимуть на обмін.

Ракетні обстріли

З початку повномасштабного вторгнення росія завдала 255 ракетних ударів по 112 обʼєктах в Україні. Понад 77% цих ударів було завдано з жовтня по лютий – 197.

За цей час росіяни знищили понад 62 000 житлових будинків, понад 2 300 навчальних та виховних закладів та понад 450 медичних закладів.

Від ракетних ударів постраждали десятки українських міст, серед яких: Київ, Дніпро, Харків, Кременчук, Вінниця, Ладижин та багато інших.

14 липня о 10:45 росія вчинила черговий воєнний злочин. Три російські ракети поцілили в будівлю з офісними приміщеннями у Вінниці. Від ударів постраждали також Будинок офіцерів та розташовані неподалік житлові будинки.

За даними радника глави МВС Антона Геращенка, одна з ракет впала поряд із новим пологовим будинком. У ДСНС повідомили, що було атаковано паркувальний майданчик поблизу дев'ятиповерхового Будинку побуту «Ювілейний».

Спікер Командування повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що удару було завдано російськими ракетами «Калібр», випущеними з підводного човна у Чорному морі. Інформація про кількість запущених та збитих ракет відрізняється — йдеться або про 7 запущених ракет, та 4 збитих, або 5 запущених та 2 збитих.

Ракетний удар стався під час конференції у Гаазі щодо притягнення до відповідальності за воєнні злочини росії.

Станом на 16 липня 2022 року загинуло 26 людей, серед яких троє дітей: 4-річна дівчинка та хлопчики 7 і 8 років. Ще близько 202 людей звернулись за медичною допомогою, з них 117 направлено на амбулаторне лікування, а 80 госпіталізовано з різними ступенями тяжкості (близько 50 — у тяжкому стані). Безвісти зникло 8 осіб.

Українська армія

Понад сто тисяч українців, аби захистити рідну землю, вступили до лав територіальної оборони. Було сформовано більше 450 добровольчих формувань територіальних громад. Це вкотре доводить, що сила українців у єдності, лише разом ми можемо давати відсіч ворогу, що б назавжди прогнати його з нашої землі.

Після повномасштабного вторгнення наша армія та сектор безпеки суттєво збільшились. Сьогодні у нас до 700 тисяч вояків лише в збройних силах, а разом з Нацгвардією, Нацполіцією, прикордонниками та СБУ – у цілому до 1 мільйона.

Завдяки спротиву української армії та сил самооборони вже в перші дні агресії російська армія зазнала значних втрат у живій силі та техніці. У своїй новітній історії, за оцінками українських та міжнародних експертів, росія в жодній війні ще не зазнавала навіть приблизно таких великих втрат за такий короткий час.

За визнанням західної розвідки, росія зустріла сильніший, ніж очікувала, опір, що зумовило матеріально-технічні проблеми для її військ, нестачу пального, боєприпасів і продовольства, підрив бойового духу нападників. Швидке об'єднання країн світу для допомоги Україні, як і запровадження потужних санкцій проти росії, стало несподіваним ударом для країни-агресора.

Деокупація

За останніми даними з Офісу президента Збройні сили України від початку повномасштабного вторгнення 24 лютого звільнили від російських окупантів 1886 населених пунктів.

У більшості з них запрацювали соцслужби, лікарні та заклади освіти. В Офісі президента наголошують, що наразі тривають роботи з відновлення критичної інфраструктури на всіх деокупованих територіях.

Міжнародна підтримка

Весь цивілізований світ підтримує Україну у протистоянні російській агресії. Мільйони людей виходять на мітинги в багатьох країнах, де вимагають від своїх урядів посиленння або введення санкцій для Росії, а також військової і гуманітарної допомоги для України.

Світові знаменитості почали масово виступати на підтримку України. Футболісти англійських клубів «Евертон» і «Ман Сіті» вийшли на матч з українськими прапорами та у футболках з написом «Ні війні».

Форвард мюнхенської «Баварії» Роберт Левандовскі одягнув капітанську пов’язку кольору прапора України.

Американська співачка Мадонна випустила відео, в якому засудила агресію проти України.

Голлівудські актори Райан Рейнольдс та Блейк Лайвлі збирають кошти для українських біженців, які постраждали внаслідок агресії Росії.

Україну відвідали всесвітньо відомі актори такі як: Анджеліна Джолі та Бен Стіллер.

Усесвітньо відомі режисери, письменники, співаки, спортсмени, актори, митці підтримують Україну. «путін, припини цей напад. У смертях і руйнуваннях винен ти», — звертається до російського президента американський режисер Девід Лінч.

Нью-Йоркська Метрополітан Опера виконує гімн України, литовські вболівальники, британські футболісти єдині в підтримці українців.

Фредерік Беґбеде, Міла Куніс, Ештон Катчер, Кетрін Винник, Міла Йовович, Мадонна, Майкл Дуглас, Леді Гага, Марина Абрамович — і сотні, тисячі людей підтримують нас.

Сьогодні українці стали взірцем сміливості для людства.

Після самої темної ночі завжди приходить ранок. Ми обовʼязково проженемо окупантів з рідної землі, станемо сильніші та відбудуємо рідну державу. Слава Україні!

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини