Найбільша в Україні популяція зубрів мешкає у лісах Хмільниччини

Найбільша в Україні популяція зубрів мешкає у лісах Хмільниччини

Під час проведення зимового 2022 року обліку диких тварин на Вінниччині нарахували 110 особин зубра європейського, - повідомляють Життєві обрії.

Зубр європейський – найбільша тварина в Європі. Через надмірне і неконтрольоване полювання на зубра впродовж XVII-XIX століть його існування опинилося під загрозою. У більшості країн Європи цей вид був знищений повністю.

Облік диких тварин, проведений рік тому, вчергове підтвердив збільшення кількості зубрів у вінницькій популяції, яка поки що залишається найчисельнішою родиною червонокнижної тварини в Україні.

Дані засвідчили, що у стаді минулого року народилося 9 теляток. Також з цієї кількості – 14 особин молодняка віком 2-4 роки. Популяція зубра є практично гендерно правильною, адже серед дорослого поголів’я нарахували 44 самців та 43 самки.

Основне стадо зберігає групу зубрів чисельністю 72 особини. Близько двадцяти особин згуртувалися в менше стадо. І окремо ходять одинаки. Це зубри старшого віку, які уже не покривають самку.

Загалом чисельність основного стада залежить від умов та потреб тварин. Приміром, в особливо сильні морози усе стадо збирається до купи, залишаючи в центрі теляток.

Хмільницький район Вінницької області має найчисельнішу в Україні популяцію зникаючого виду. У 2020 році зуброва родина нараховувала 101 особину, з них 7 – молодняк. У 2021 році нарахували 107 особин, з них 12 – це молодняк.

На збільшення чисельності тварин, крім природоохоронного статусу, впливає якісний догляд фахівців, охорона, забезпечення водопоєм, підгодівля тварин, здійснення усіх біотехнічних заходів. Звісно, є природні фактори - старіння зубрів, природна смертність, які теж щороку забирають кілька особин.

А ще вінницьких зубрів відловлюють та переселяють в інші регіони України. Загалом за минулі роки 30 вінницьких зубрів переїхало в різні куточки нашої країни - у мисливські угіддя Чернівецької, Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей. Їх переселяють із метою збереження виду, для регулювання оптимальної щільністі, яка у нас на Вінниччині становить п’ять особин (при нормі три) на 1000 га угідь.

Зубри європейські мешкають на Поділлі у лісових угіддях ДП «Вінницький лісгосп». Це територія колишніх Хмільницького, Літинського районів області.

На сьогодні в Україні налічується близько 400 особин зубра європейського. Виконання плану дій зі збереження цієї тварини допоможе збільшити його чисельність на території України. Адже попри надання зубру у 1980 році охоронного статусу та включення до Червоної книги України ця тварина усе одно потребує посилення заходів зі збереження та відтворення.

Зубр також включений у Додаток III Бернської конвенції, до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи, Європейського червоного списку, а також є одним з важливих видів для класифікації територій, пропонованих Євросоюзом у рамках мережі NATURA 2000.

Міністр Міндовкілля Руслан Стрілець своїм наказом затвердив «План дій щодо збереження та відтворення зубра в Україні». Документ розроблений спільно з громадськими екологічними організаціями та науковцями НАН України. Лісівники Вінниччини давно чекали такого документа, адже з 1979 року успішно розводять у лісах Вінницької області червонокнижного зубра.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ЗА МИНУЛИЙ РІК НА ВІННИЧЧИНІ СПЛАТИЛИ МАЙЖЕ МІЛЬЯРД ГРИВЕНЬ ВІЙСЬКОВОГО ЗБОРУ

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини