Щоб мед їсти, треба не присісти

Щоб мед їсти, треба не присісти

Те, що мед їли  чи пробували всі – сумніву немає, і кожен, мабуть, знає,  що цей духмяний нектар не лише чудовий замінник солодощів, а й хороший лікар при застуді. Цим продуктом ми можемо смакувати  завдяки трудівницям-бджілкам, а також «солодким майстрам»-пасічникам, які чудової серпневої пори, 19 серпня,  відзначатимуть своє 
професійне свято.  
«Солодкий майстер» Микола Сторожук - один з кращих пасічників Хмільницького  краю. Бджілки для нього – це не захоплення, це сенс його життя. Тільки-но пригріє весняне сонечко, Микола Степанович одразу біжить на свою  пасіку. І хоч робота з ними не "мед", бо сам працює, як бджілка, зранку до ночі, однак всі клопоти господарю в радість!  
А взявся пасічникувати Микола Степанович у 23 роки. Наставником був його сусід, який займався бджільництвом.  Зацікавлений чоловік почав читати відповідну літературу, спілкуватися з іншими пасічниками, дещо приходило з досвідом і поступово пасіка  його розширювалась. 
Нині пан Микола утримує понад 30 карпатських бджолосімей. 
- Вони всі для мене рідні  - усіх однаково люблю,- каже він.
«Найспекотніша» пора для чоловіка, як і для будь-якого бджоляра, - весна: вилітають рої і робочий день стає ненормованим, адже бджілок треба стерегти. А ще ця пора для нього найулюбленіша, бо саме тоді розвиваються рої. 
- Це так приємно, коли відкриваєш вулик і милуєшся збільшенням сім’ї, - розповідає, посміхаючись, Микола Сторожук. -  Коли у бджілок кипить робота, в повітрі витає такий дивовижно п’янкий аромат, що важко встояти перед тими чарами...
Його бджолине царство знаходиться в селі Думенки. Село, як у Бога за пазухою: воно просто потопає в садках, розкинутих луках, поряд протікає річка і в цьому куточку щось завжди квітне. А ще село знаходиться на кордоні двох областей: Вінницької та Хмельницької, тож смугастим «дівчаткам» є де збирати пилок з нектаром.
Медоноски Миколу Степановича добре знать і відчувають, тому він вільно може господарювати біля вуликів, іноді навіть не переодягаючись.  Знає добре він і їх, адже за 34 роки встиг вивчити їхній характер. 
- Бджоли дуже манірні, люблять чистоту. Хоч і добрі, але норовливі, інтуїтивні... Не раз жалили гостей пасіки. Також медоноски добре відчувають погоду: якщо бджілки не в настрої, сердяться, то у другій половині дня треба очікувати дощ, - розповідає бджоляр. 
- Головне у справі бджільництва – це любов до бджіл, - каже пан Микола. - Працюючи біля них, я не втомлююся, я - відпочиваю. Отримую неймовірне задоволення від  медового запаху та ледь чутного гудіння смугастих.  
А ще пан Микола переконався, що медовий нектар і справді даний Богом напій, адже відчув на собі його цілющі властивості: став енергійним та має міцне здоров’я. 
- Хто займається бджільництвом, той знає, що всю роботу необхідно виконувати вчасно, - ділиться Микола Сторожук. - Наприклад, в період цвітіння необхідно  вчасно підставити рамки, розширити гніздо чи виконати іншу якусь роботу. Тож можу з впевненістю сказати, що бджільництво дисциплінує і робить людину ще більш відповідальнішою.  
За сумлінну працю комахи-трудівниці віддячують пану Миколі цілющим медом, тому чоловік його має, який тільки душа забажає: і весняний, і липовий, і акацієвий, і соняшниковий. Та найсмачнішим і найкориснішим медом вважає весняний. Недарма народна мудрість стверджує, що весняна бджілка - найщасливіша, а весняний мед сто болячок лікує… Ще б пак: цей природний коктейль із глюкози, фруктози, білків й вітамінів справжнє диво природи. 
- Натуральний мед буває рідким тільки тоді, коли свіжий, а з часом неодмінно гусне й кристалізується. В кожного сорту свій термін кристалізації, проте до зими зацукровуються всі. Крім акацієвого, який може до року залишатися рідким, а потім загусає теж в міру – за що особливо цінується, - ділиться  досвідчений бджоляр.
Його медом смакують рідні та друзі, поціновувачі п’янкого нектару є і в різних куточках України, а також за кордоном, оскільки наш хмільницький мед - найсмачніший.
На завершення розмови Микола Сторожук привітав з професійним святом усіх, хто приносить до столу українців неповторний дар землі та сонця.
- Любіть своїх бджілок, піклуйтесь, прислухайтесь, а вони вам віддячать цілющим нектаром. Добра вам, натхнення, щасливої світлої долі та багатих медозборів на радість вам та усім людям!

Наталія ЧЕРНЕНЬКА


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

БДЖОЛИНЕ ЦАРСТВО НА КОЛЕСАХ

 

%d0%b1%d0%b4%d0%b6%d0%be%d0%bb%d0%b82%d0%b1%d0%b4%d0%b6%d0%be%d0%bb%d0%b81%d0%b1%d0%b4%d0%b6%d0%be%d0%bb%d0%b8 4%d0%b1%d0%b4%d0%b6%d0%be%d0%bb%d0%b8 3
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини