Сьогодні в Україні відзначають "День пам'яток історії та культури"

Сьогодні в Україні відзначають "День пам'яток історії та культури"

Сьогодні, 18 квітня, відзначається Міжнародний день пам’яток і визначних місць, започаткований в липні 1983 року Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць. В Україні цей день називається «День пам’яток історії та культури» і його також відзначають щорічно 18 квітня. Завдання цього свята – ще раз нагадати світовому суспільству про різноманіття культурної спадщини, створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства, її вразливість та необхідність збереження для майбутніх поколінь. Девізом Міжнародного дня пам'яток та визначних місць стали слова: "Збережемо нашу історичну батьківщину".

Кожна епоха залишає нам у спадщину пам'ятку архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію чи особистість. У кожному регіоні є свої визначні пам'ятки − перлини української землі. Неоминула історія своєю увагою і Хмільниччину, залишивши свій пам’ятний слід, справжній скарб, окрасу і надбання міста. До наших днів зберігся палац Ксідо, костел Пресвятої Трійці, вежа замку, в якій знаходиться історичний музей Хмільника та багато інших унікальних архітектурних витворів мистецтва, що навіки прославили своїх майстрів.

Найвідоміша цікавинка міста – палац Ксідо, який побудували поблизу старих замкових мурів у 1911-1915 роках. Палац унікальний тим, що з одного боку він облицьований сірим каменем, що робить його схожим на середньовічний замок, а з іншого знаходяться парадні білі класицистичні колони та аркові вікна.  Сьогодні палац Ксідо в запустінні, але місцеві жителі впевнені, що дуже скоро цей дивовижний пам’ятник архітектури почне нове життя. І неважливо, буде там готель, музей чи художня галерея – головне, щоб палац відродився, відчинив двері та дав людям можливість насолоджуватись його величчю та красою.

Кутова вежа фортеці – оборонна споруда, побудована в 1534 році для захисту від турецько-татарських загарбників. Її висота сягає 20 метрів. Вона має форму восьмигранника, діаметром вісім метрів, товщина стін – 1,5 м. Вежа має двоярусне підвальне приміщення й двоповерхове приміщення над підвалом. На другому поверсі збереглися бійниці. Протягом віків вежу використовували як оборонну споруду, мусульманську мечеть, православну церкву, склади, кафе тощо. Сьогодні тут розташований міський історичний музей. 

Щодня у Хмільнику щогодини лунає дзвін курантів, який нагадує гостям і мешканцям міста про плинність часу. Дзвін доноситься з костелу Пресвятої Трійці, який розташований у центрі міста - історичній частині Хмільника. Костел збудований у 1603 р. За часів господарювання турків і татар на Поділлі зазнавав руйнувань. На початку XVIII ст. костел відремонтували, розширили, 1728 року переосвятили. У XIX-XX ст. тут проводились роботи з реставрації та добудови релігійної святині. На сьогодні ця будівля являє собою не тільки церковну, але й архітектурну окрасу міста Хмільник.

Крім вищезазначених пам’яток на Хмільниччині є ще багато культурних і визначних архітектурних місць, сповнених своїми дивами, серед них: 4 православні церкви, побудовані в період 1801–1910 рр., пішохідний арочний кам'яний міст через р. Південний Буг за проектом А. І. Фоміна (1915), Меморіальний парк жертвам фашистських репресій, Меморіал загиблим воїнам-хмільничанам, які загинули в роки Другої світової війни, пам’ятник Т. Г. Шевченку та пам’ятник Матері – берегині роду людського та інші. Та чи буде у наших нащадків можливість помилуватися ними, доторкнутися до минулого, цілком залежить від нас. Ми повинні вивчати, гордитися та берегти свою історію.

 

 Тетяна Сенцова,

"Життєві обрії"


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:ЯБЛУНЕВУ АЛЕЮ  "ОЛЕГ І ЛІДА" ПОДАРУВАЛО ПРАТ "ЗЕРНОПРОДУКТ МХП" ОЛЕГУ ЧОРНОГУЗУ

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини