У Хмільнику чоловік знайшов гриби-велетні

У Хмільнику чоловік знайшов гриби-велетні

Майже у кожній хмільницькій родині є грибники, які не можуть встояти перед спокусою «тихого полювання». Та й як тут встоїш, коли ліс так і манить  до себе, аби назбирати бодай кошичок «одноногих» красунчиків. Про своє захоплення  та про свою "здобич" Микола Гуцол розповів Життєвим обріям.

Хмільничанину Миколі Гуцолу не сидиться вдома. Він ще той шанувальник лісових дарів, та й досвід має чималий. Потрапивши в ліс,  з пустими руками Микола Дмитрович не повертається. Ось і нещодавно, після дощу, чоловік гайнув до лісу і вполював справжніх велетнів. До рук грибника потрапило сім величезних дощовиків, найбільший заважив 3 кг. 
- Збирати гриби – для мене одне задоволення, - каже Микола Дмитрович, - вони усі смачнючі, і дощовики – не виняток. Ці гриби знають всі мало не з дитинства, але чомусь майже ніхто не бере. А даремно, адже ці білі «голівки» - родичі печериці, дуже смачні та нагадують смак м’яса курки. А як апетитно виглядають на сковорідці! Головне після збирання їх довго не зберігати, аби не позеленіли. Поки всередині білі, готуйте та смакуйте. 
Повернувшись з лісу додому з 15-кілограмовою знахідкою, чоловік з дружиною швиденько їх почистили, відварили та помістили у морозильну камеру на зберігання. Зазвичай господарі їх потім смажать, роблять грибну підливку, додають у юшку чи борщ. А ще планують приготувати відбивні з дощовиків. Як думаєте, смачно? Напевно, що так!
Між іншим, дощовики є ще й отруйні, тому важливо знати відмінності їстівних від отруйних. 
- Справжні дощовики ростуть по одному, мають тонку і крихку шкірку, а отруйні  - міцну та ущільнену, - розповідає Микола Дмитрович. – На їстівних дощовиках  зверху помітні дрібні шипи, а от отруйні - шипів не мають… І ще  - аромат: їстівні дощовики мають приємний грибний аромат на відміну від отруйних. 


До речі, а чи знаєте ви, що дощовики ще й корисні? Їх цілющі властивості покращують серцево-судинну систему, очищують організм та виводять радіонукліди і токсини, підвищують імунітет, знижують ризик появи пухлин і блокують розвиток тих, що вже є, покращують обмінні процеси організму та сприятливо впливають на шкіру, роблячи її пружною і здоровою.  
Тож, якщо ви полюбляєте «тихе полювання», відірвіться від домашнього побуту, комп’ютерів та гаджетів і мерщій на пошуки своєї удачі. Поки літо, насолоджуйтесь красою природи та її безцінними дарами. 


Наталія ЧЕРНЕНЬКА,
"Життєві обрії"

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ ----------------------------------------  

 

  Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини