Україна. Шлях до незалежності

 Україна. Шлях до незалежності

До 30-ї річниці незалежності України, “Життєві обрії” започатковують добірку матеріалів про те, як виборювалась незалежність нашої держави, як люди реагували на важливі історичні події, яким вони бачили майбутнє України.

Аби відобразити, які настрої панували в державі і в Хмільнику, ми підготували добірку матеріалів опублікованих в нашому виданні у 2004 році.

Цей рік запам’ятався масштабними фальсифікаціями на виборах Президента України, на які український народ відповів масовими протестами. Вперше за 13 років незалежності відбувся загальнонаціональний протест. Публікації за 2004 рік свідчать про те, що масові зібрання та мітинги прокотились не лише вулицями великих міст, а й невеличких містечок і сіл та переросли у Помаранчеву революцію.

“Наш президент – Ющенко”

Подію, що сталася минулого вівторка (23 листопада 2004 року - прим. ред.) на майдані біля Міської ради, наші нащадки без сумніву назвуть історичною. Тут з ініціативи міського осередку Соціалістичної партії України, партії "Батьківщина" та виборного штабу "Нашої України" відбувся загальноміський мітинг на підтримку кандидата в Президенти Віктора Ющенка. Більше двох тисяч людей з плакатами, гаслами та символами "Нашої України", незважаючи на вік, рід занять, професію та уподобання, в ту мить були єдині у своєму пориві: вони прийшли сюди, щоб ще раз підтвердити свій вибір, зроблений 21 листопада 2004 р. А він, згідно з протоколами дільничних виборчих комісій такий: за Віктора Ющенка проголосувало 78 відсотків хмільничан, за Януковича - 19.2 відсотка.

Відкриваючи мітинг, член штабу "Нашої України" Іван Бойко повідомив присутнім про загальну соціально-політичну ситуацію в Україні, про дії ЦВК, яка фальсифікує результати виборів, і закликав присутніх висловитися стосовно цього.

- Мітинг, який планувався на півгодини, переріс майже у тригодинну акцію, - скаже по його закінченні Іван Олександрович.

Люди навперебій, один перед одного під гучні скандування "Ющенко! Ющенко!", "Ющенко - наш народний Президент!" підходили до мікрофону. Те, що вони говорили, переконливо довело, що нинішній виборець - це не виборець 2002. Люди усвідомили, що тільки вони є носіями влади і тільки від їх волевиявлення залежить доля держави і їх сімейне благополуччя.

Анатолій Драган, вчитель-пенсіонер, член "Наша Україна" Ніна Кравчук - про підкуп та залякування виборців з боку штабістів Януковича, про адмінресурс та його дії на користь провладного кандидата. Вона закликала місцеву владу підтримати волевиявлення людей.

Виступаючих було близько 20 осіб. Всі вони закликали громаду виявити недовіру ЦВК, чесно та об'єктивно провести перерахунок результатів голосування по всіх територіальних та дільничних виборчих комісіях, припинити фальсифікацію результатів виборів. Ці вимоги і лягли в основу відповідної резолюції.

А коли перед мікрофоном з'явився міський голова Володимир Мельничук, учасники мітингу зажадали від нього, щоб свою позицію стосовно цього висловила міська влада. А тим часом, поки в залі засідань проходила позачергова сесія міської ради, на якій депутати розглядали питання "Про суспільно-політичну ситуацію у м. Хмільнику як суб'єкта системи місцевого самоврядування України", майдан вирував, скандуючи лозунги на підтримку народного Президента Віктора Ющенка.

Поки учасники мітингу обговорювали та приймали резолюцію на підтримку народного Президента України Віктора Андрійовича Ющенка та протидію спробі влади сфальсифікувати результати виборів Президента України, сесія міської ради завершила свою роботу і прийняла відповідне рішення, на яке з нетерпінням чекав майдан.

Постановча частина рішення сесії міської ради подається за текстом оригіналу:

1. У зв'язку з масовими виступами громадян проти фальсифікації результатів виборів Президента України та неналежною організацією виборів в державі висловити громадську недовіру Центральній виборчій комісії як єдиному законодавчо визначеному суб'єкту встановлення результатів виборів Президента України

2. Звернутись до Верховної Ради України з пропозицією висловити недовіру Центральній виборчій комісії.

3. Висловити підтримку учасникам акцій громадянського протесту, які розпочалися в містах Києві, Вінниці та інших адміністративно-територіальних центрах України.

4. Дозволити мешканцям м. Хмільника на підставі положень Конституції України у встановленому законодавством порядку використовувати майдани, вулиці та площі м. Хмільника для проведення мирних акцій підтримки законодавчого врегулювання питань, пов'язаних з встановленням дійсних результатів виборів Президента України.

5. Звернутися до Хмільницького МРВ УМВС України у Вінницькій області з проханням забезпечити безпеку громадян під час проведення масових акцій.

Окрім того, в ході мітингу з ініціативи підприємців Ганни Корнель, матері, чий син нині служить в Збройних Силах України, та Світлани Конюх, яка належить до молодшого покоління, на майдані проведено ще одну акцію - збір грошей на допомогу людям, які захищають волевиявлення народу на майдані Незалежності у м. Києві. Давали, хто скільки міг: хто 50 копійок, а хто і сотню гривень. А коли підрахували, то виявилось близько чотирьох тисяч гривень. Ці кошти доставлені на столичний майдан Незалежності.

 

Наш кор.

27 листопада

2004 р.

Революція на майданах

Ще не вгамувалися пристрасті від загальноміського мітингу, що відбувся 23 листопада на майдані біля міської ради, коли громада міста, виходячи з подій, що розгорталися в столиці нашої України, в п'ятницю, 26 листопада, знову зібралася на мітинг, аби ще раз висловити свою підтримку на користь кандидата на пост Президента України від опозиції Віктора Ющенка.

Вимоги, які ставили учасники мітингу, зводились до визнання виборів на дільницях, на які не було допущено спостерігачів від опозиції, визнати недійсними і провести переголосування.

А на другий день, в суботу, 27 листопада, обурені діями влади та Центральної виборчої коміciї, яка сфальсифікувала підрахунок голосів на виборах Президента України, на мітинг біля Уланівського Будинку культури зібралися жителі сіл Уланова, Воронівець, Пагурець, Тарасок та Чепелів.

За свідченням старожилів села, в Уланові давно такої події не було. Суть не стільки в кількості учасників (близько тисячі чоловік), скільки в настрої, який панував на майдані. Здавалося, потоку людей, котрі прагнули сказати своє слово, не буде кінця.

Завершився мітинг щирою українською піснею «Одна калина» у виконанні родини Лопугів.

Черговий мітинг на підтримку народного Президента відбувся в понеділок, 29 листопада, в с. Жданівці. На майдані біля колишнього сільського універмагу зібралися жителі сіл Жданівки, Ольгине, Дібрівки.

І в Уланові, і в Жданівці учасники мітингів прийняли резолюції, в яких знайшли відображення їхні прагнення зробити все, аби життя в Україні було кращим.

P.S. На вимогу громад 30 листопада ц. р. відбулась сесія Жданівської сільської ради, а 1 грудня - Уланівської, на яких прийняті рішення стосовно суспільно-політичної ситуації на теренах сільських рад, засуджено сепаратистські дії та підтримано рішення Верховної Ради про стабілізацію в суспільстві.

"Життєві обрії"

4 грудня

2004 р.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ПІДПИСАВ ЗАКОНИ, ЯКИМИ ЗМІНЮЄТЬСЯ ЧИСЕЛЬНІСТЬ ЗСУ ТА ВИЗНАЧАЄТЬСЯ СТРАТЕГІЯ НАЦІОНАЛЬНОГО СПРОТИВУ

Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини