В Лип’ятині селяни вийшли на протест

В Лип’ятині селяни  вийшли на протест

17 травня у селі Лип’ятин Хмільницького району люди вийшли на протест через забране у громади пасовище. Люди обурені тим, що їхнє пасовище, на якому вони роками випасали худобу, почали розорювати. Дана ситуація викликала у селян хвилю обурення на бездіяльність місцевої влади. 


- Як можна залишити частину села без пасовища? Це єдине місце, де більшість селян могли випасати худобу, - говорить Оксана Ковальчук, жителька Лип’ятина. 
- У нас в селі було кілька пасовищ, але одне з них забрали раніше. Залишили одне й пообіцяли його не чіпати. Ми подали документи на розробку державних актів для відведення земель під пасовище, усім селом складалися коштами, щоб розробити усі необхідні документи, а сьогодні дізнаємося, що воно не наше. А де нам худобу випасати? Ми ж з цього живемо, - коментують жительки Лип’ятина Надія Павленко та  Віра Гуменюк.
Вже після обіду, неподалік сільської ради Лип’ятина, була запланована протестна акція з вимогою припинити розорювання земель та повернути пасовище у власність громади, оскільки селяни залишаться без можливості випасання худоби. 
Микола Станіславович Доманський – староста с. Лип’ятин, зустрівся з селянами та пояснив їм ситуацію:
- В 2019 році та ділянка - площею 12 га, про яку йде мова, була розпайована на шістьох громадян для ведення особистого селянського господарства. З 2019 року з якихось причин ці земельні ділянки не оброблялися, там було пасовище. Але на сьогодні, наскільки мені відомо, у вересні 2020 року власники цих земельних ділянок уклали з агрофірмою договори оренди та приступили до її обробітку. Яким чином та на кого була розпайована дана земельна ділянка - невідомо, оскільки земельні ділянки знаходяться за межами населеного пункту і розпоряджалося цими землями Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області. У 2018 році сесія сільської ради вирішила клопотати до Держгеокадастру щодо передачі у власність сільської ради земельних ділянок, які знаходяться за межами села, як земель запасу, орієнтовною площею 251,3 га, куди входило і дане пасовище. Були подані викопіювання. Але Головне управління Держгеокадастру  видало наказ від 28 листопада 2019, в якому надало дозвіл Лип’ятинській сільській раді на розробку проекту землеустрою орієнтовною площею 213 га. З тієї площі, про яку клопотала сільська рада, виключили природоохоронні зони навколо земель водного фонду і чомусь виключили цю ділянку, яка на даний час стала об’єктом спору. 
Однак обурених селян це не задовольнило, адже окрім того, що вони залишаються без можливості випасання худоби, так ще й ці землі віддали невідомо кому, залишаючи їх без можливості розведення худоби, що в реаліях сучасного села для багатьох селян є однією з можливостей прогодувати свою сім’ю.
Вислухавши старосту жителі Лип’ятина вирішили подати на розгляд депутатів Уланівської сільської ради заяву та звернення, з метою вияснення і вирішення даної ситуації та проведення ревізії земель комунальної власності села. Як говорить Оксана Ковальчук: «Ми на цьому не зупинимося, будемо звертатися до юристів і будемо відстоювати свої права». Люди звертаються до юристів, правознавців, громадських організаці та усіх, хто має можливість, допомогти їм у вирішенні їхньої проблеми.

 

5432
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини