Вінничанин Олександр Петлінський - світовий рекордсмен з ураження цілей з «Джавеліна»

Вінничанин Олександр Петлінський - світовий рекордсмен з ураження цілей з «Джавеліна»

Вінничанин Олександр Петлінський за два дні знищив девʼять броньованих машин росіян з «Джавеліна». Вивести з ладу стільки техніки під час боїв протягом дня не вдавалося нікому іншому в світі, - повідомляють Життєві обрії з посиланням на  «Голос України».

«Ти чув, про тебе говорив Байден?», — питали побратими.

Олександр Петлінський після лікування у шпиталі у Вінниці знову повернувся у свій підрозділ.

За один день він знищив шість броньованих машин росіян. Вивести з ладу стільки техніки під час боїв протягом дня не вдавалося нікому іншому. До речі, наступного дня він з «Джавеліна» відмінусував ще три одиниці машин, позначених літерами Z — танк, БТР і БМП-3.

Вінничанин служить у 128-й окремій гірсько-штурмовій бригаді. Перше бойове хрещення прийняв у батальйоні «Айдар». Було це у 2014 році, прийшов з Майдану. Настільки захоплювався своїм підрозділом, що побратими дали йому позивний «Айдар». Саме це слово прозвучало з вуст американського президента Байдена під час перебування на заводі, де виготовляють ракетні комплекси «Джавелін».

- Днями вийшла стаття в одному з американських видань, — казав Байден у виступі перед колективом заводу. — Хочу процитувати вам слова українського бійця з позивним «Айдар». Він сказав, що без «Джавелінів» було б важко зупинити ворога, який наступає. Цієї зброї торкалися ваші руки і руки українських героїв. І це дало чудовий результат.

Журналісти зі США, які спілкувалися з ним, декілька разів уточнювали цифру. Навіть на пальцях показували. «Шість?! Це правда?!» — перепитували зі здивуванням.

Їхнє видання вивчає ефективність використання «Джавелінів» під час військових конфліктів у різних частинах світу. У своїй публікації стверджують, що такого результату не вдавалося досягти військовому з жодної іншої армії.

Олександр каже, йому про це приємно дізнатися. Але сам він тоді дивом вижив.

…Один постріл зі справжньої зброї обходиться у 80 тисяч доларів. Наш земляк був один з тих, хто провів найбільше тренувань. Коли прибули з навчального центру у район бойових дій, Петлінський нагадав про це командиру підрозділу. Просив надати оригінал «Джавеліна».

— По виразу обличчя свого командира я зрозумів, що він не впевнений, чи варто надавати мені американську зброю, — розповідає Олександр. —Переконав його, що добре вивчив принцип дії. Принесли три пробні ракети.

Першою ракетою Олександр знищив російський танк Т-72. Влучив у моторний відсік. Машина вибухнула, почала горіти. Другою підбив БМП. Було видно, як детонує боєкомплект.Третьою знищеною ціллю став гусеничний тягач із зентіно-артилерійською установкою.

Після того їхній підрозділ змінив позицію і вже на новому місці Олександр отримав ще три ракети. Однією з них поцілив у БМП-3, другою — у танк, а третьою — у БТР.

— Не думав, що вдасться залишитися живим. На той момент ми перебували в оточенні. Знали, що ми ударна група, стримуємо ворога, щоб основні сили відійшли і зайняли більш вигідну позицію.

Олександр записав на телефоні звернення до брата, просив, якщо його не стане, допомогти виховати сина. Друге повідомлення відправив дружині. Пізніше дізнався, що вони їх не отримали…Під час бою на нього летів ворожий БТР. У цей час Петлінський брав з машини ракету. Встиг відстрибнути, впав на землю, аби не опинитися під гусенцями, які розчавили легковий автомобіль. Ворожий броньовик пройшов поруч з ним у сантиметрах.

— Я розумів, що у БТР через дзеркало заднього виду бачать, що я залишився живий, тому розвернулись. Під час розвороту машини я вистрелив з ракети, постріл прийшовся у бокову часину «бетера».

Наступного дня йому дали ще три ракети і знов без промаху — БМП-3, БТР і танк.

За два дні — «мінус» дев’ять броньованих машин ворога.

Усі факти влучень підтверджені командирами.

— «Джавеліни» дуже ефективна зброя, особисто переконався в цьому, —говорить Олександр Петлінський. — Але її варто вдосконалити.

Перше. Варто зменшити час підготовки до запуску ракети. На це витрачається 30 секунд. У бою ці секунди тягнуться дуже довго.

Друге. Дальність стрільби варто зробити більшою. Нині - 2,5 км. На такій відстані постріл вважається найбільш ефективним.

Третє. Малою є дальність прицілу. Спершу треба візуально знайти ціль і тільки після цього починає працювати електроніка.

Четверте. Має бути кращою якість зображення цілі, особливо коли йдеться про використання тепловізора.

П’яте. Було б добре, якби вдалося зменшити габарити. Якщо довго ходити з комплексом, він стає відчутно тяжким.

Наші воїни вже вдосконалюють «Джавеліни»: підзаряджають одноразові акумуляторні батареї і продовжують їм термін використання. І ще. Стріляти зручніше сидячи.

Інформація газети «Голос України»,від 31.01.2023,

автор – Віктор Скрипник.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

АМЕРИКАНЕЦЬ ГРИГОРІЙ СТЕПАНЕЦЬ, ЩО ЗАПОВІВ МІЛЬЙОН ДОЛАРІВ ЗАЛУЖНОМУ НАРОДИВСЯ У ВІННИЦІ

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини