Як в Хмільнику на Вінниччині зятів частують млинцями

Як в Хмільнику на Вінниччині зятів частують млинцями

Масляна або Масляниця - традиційне свято, що припадає на останній тиждень перед постом. Як і в багатьох інших країнах, в Україні "масляні" дні асоціюються з млинцями, які готують різноманітними способами та з різними начинками.

Початок Масляниці цьогоріч припало на понеділок 8 березня, а закінчиться святкування 14 березня. Це дуже давнє свято. У дохристиянську пору святкування Масляної було приурочене до весняного рівнодення, а також кінцю зими і весняному пробудженню природи.

Тиждень Масляної  цікавий не тільки через млинці, а й через традиції святкування. Однією особливою традицією у нашій Хмільницькій місцевості є те, що для кожного дня з усього тижня святкувань характерні свої звичаї та прикмети. Одним з особливих днів святкування Масляної  для тещі Ліни Климчук є середа, адже саме в середу відбувається частування млинцями зятя або як прийнято називати цей день -  «лакомка». Вже другий рік поспіль з появою зятя Ростислава, теща Ліна готує різноманітні млинці.

- Цю традицію я перейняла від своєї мами, коли вона пекла млинці своїм зятям, у неї їх аж троє. Ось коли і у мене з’явився зять, я також вирішила започаткувати таку традицію і у нашій родині, - розповідає Ліна Климчук.

Ліна Григорівна цьогоріч спекла різнокольорові млинці і з різною начинкою, оскільки за народними прикметами пригостивши зятя смачними млинцями можна забути про всі розбіжності, конфлікти і сварки між ними на весь рік.

- Мої млинці Ростислав дуже полюбляє, адже кожного року я стараюсь придумати щось новеньке, щоб здивувати його. Цей рік не виняток. Новинкою моїх млинців було те, що я зробила їх різнокольоровими, на столі вони виглядали  незвичайно і по-святковому, так і хотілось їх з’їсти, - розповідає Ліна Григорівна.

Млинці Ліни Григорівни, незважаючи на маленькі хитрощі, готуються досить просто. Для тіста знадобиться по дві склянки борошна і молока, чотири яйця, двісті грам масла, сто грам цукру і будь-який харчовий барвник (сіль додається за смаком). Спочатку потрібно ретельно збити яєчні жовтки з молоком, додати в цю масу борошно, цукор і барвник. Потім тісто потрібно змішати окремо із збитими білками і все ретельно перемішати. Начинку можна зробити різну, за вашим смаком.  І, звісно ж, обов'язково все це потрібно готувати з любов’ю, бо без цього ваші млинці не вийдуть такими смачними.

Тетяна СЕНЦОВА,

"Життєві обрії"


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:МОЛОДЬ ЗА ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ

Dsc 0944
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини