Як варити кутю: смачні рецепти

Як варити кутю: смачні рецепти

Кутя – одна з головних традиційних страв, без якої неможливо уявити собі різдвяні свята. Господині готують її по-різному: хтось любить густу, хтось робить рідшою, і кожна має власні хитрощі приготування цієї смакоти. Онлайн-журнал "Твій світ" розповів, як варити кутю, щоб вона точно вдалася!

Як варити кутю: секрети приготування

Головним секретом приготування смачної куті є те, що більшість її інгредієнтів ви можете змінювати на свій смак! Основою залишаються лише крупа (пшениця, перловка, пшоно, ячмінь, навіть булгур або рис) і тертий мак.

Ось декілька важливих порад, як варити кутю:

1. Для куті підійдуть різноманітні крупи і цілі зерна (пшениця, ячмінь, овес тощо), але їх потрібно заздалегідь підготувати. Незбиране зерно традиційно товкли в ступі з невеликою кількістю води і відокремлювали від плевел, а потім ще варили впродовж кількох годин. Пшеницю і крупи наперед замочували – так час приготування куті значно скорочувався. Кутю потрібно варити з невеликою кількістю солі – це робить смак кращим.

2. Мак для куті потрібно попередньо запарити крутим окропом та впродовж кількох хвилин проварити на найменшому вогні. Потім його залишають до повного вистигання під кришкою і двічі пропускають через м’ясорубку або подрібнюють у блендері (готовий мак повинен побіліти). Наші бабусі традиційно розтирали мак у макітрі, але можна скористатися і більш сучасними методами.

як варити кутю

3. Для приготування напіврідкої куті можна використати узвар – ним розбавляли («заводили») кашу до потрібної консистенції. Замість узвару можна взяти цукровий сироп або навіть варення, розведене водою.

4. Мед для куті підійде будь-який; якщо він загустий, можна розвести теплою водою. Якщо хтось із членів сім’ї має алергію, можна сміливо замінити мед цукром.

5. Для більш цікавого смаку кутю можна доповнити різноманітними смаколиками: розпареними сухофруктами, замороженими ягодами, горішками та прянощами. Деякі господині навіть додають мармелад або льодяники!

Саме ці невеличкі хитрощі допоможуть вам приготувати смачну кутю, яка стане «королевою» різдвяного столу! Далі ділимося перевіреними рецептами цієї страви.

Класична кутя з товченої пшениці

Пшениця містить багато корисних мікроелементів, вітамінів та клітковини. Ця класична кутя буде корисною для серцево-судинної системи та профілактики діабету. Як варити кутю з пшениці, читайте далі.

як варити кутю

Інгредієнти:

  • 400 г товченої пшениці (заздалегідь підготованої);
  • 150 г меду або цукру до смаку;
  • 250 г сухого маку;
  • 150 г волоських горіхів;
  • 150 г родзинок;
  • 2 л узвару або кип’яченої води.

Спосіб приготування:

Спочатку готуємо пшеницю: для цього потрібно замочити її на ніч, потім декілька разів промити, залити холодною водою на 2 см вище рівня зерна і поставити варитися на півтори-дві години. Перемішувати кашу не можна, тільки доливати гарячу воду за потреби.

Мак також потрібно приготувати наперед: промити його в холодній воді, запарити на декілька годин, процідити крізь марлю і перетерти в ступі або подрібнити в блендері. Під час цього можна потрохи додавати цукор і слідкувати, щоб мак побілів.

Родзинки та сухофрукти попередньо замочіть у гарячій воді, горіхи злегка обсмажте на мінімальному вогні (слідкуйте, щоб не перепалити). Також заздалегідь приготуйте узвар із сушені та чорносливу (як ви любите).

Коли всі інгредієнти будуть готові, змішайте їх як слід у великій мисці. За смаком додайте мед або цукор, а за допомогою узвару доведіть кутю до бажаної густини. Смачного!

Оригінальна кутя з булгуру

Так як булгур має низький глікемічний індекс, кутя з нього чудово підійде для людей з діабетом або зайвою вагою. Розпоідаємо, як варити кутю з булгуру.

кутя з булгуру

Інгредієнти:

  • 200 г булгуру;
  • 2 ст. л. кунжуту;
  • 2 ст. л. насіння соняшника;
  • 100 г родзинок;
  • 100 г маку;
  • 100 г волоських горіхів;
  • 1 щіпка солі;
  • 2 ст. л. меду.

Спосіб приготування:

Булгур потрібно відварити до м’кості (15-20 хвилин буде достатньо). Готову кашу залиште охолоджуватися, тим часом підготуйте додаткові інгредієнти: промийте і запарте родзинки, розітріть попередньо запарений мак, подрібніть горішки.

У глибокій ємності змішайте всі складники, додайте мед, насіння соняшника і кунжут. Корисна смакота готова!

Дієтична рисова кутя

Як варити кутю з рису, а головне – навіщо? Адже ця крупа є доволі незвичною для цієї страви! Тим не менше, рисова кутя має багато переваг, адже вона буде корисною при проблемах з шлунково-кишковим трактом, а особливо при гастритах з підвищеною кислотністю.

як варити кутю, рисова кутя

Інгредієнти:

  • 200 г рису;
  • 100 г мигдалю;
  • 100 г волоських горіхів;
  • 100 г маку;
  • 100 г родзинок;
  • 100 г кураги.

Спосіб приготування:

Рис для куті потрібно варити на малому вогні без кришки впродовж години, потім залишити його вистигати. Мигдаль, родзинки та курагу попередньо залийте окропом, щоб вони розм’якли. Мак також попередньо запарюють на годину, а потім розтирають до появи білого кольору.

Після того, як рис добре охолоне, його потрібно змішати з медом, горіхами та сухофруктами. Дієтична кутя готова!

Ось і всі хитрощі! Тепер ви знаєте, як варити кутю, залишається лише нагадати: зберігати цю страву потрібно у холодильнику. Гарних вам свят!

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини