15 серпня. Що відзначають в цей день

15 серпня. Що відзначають в цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 173 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 173 RUSSIAN AGRESSION

15 серпня за церковним календарем відзначають свято Стефана Першомученика. Цього дня церква відзначає перенесення в столицю Візантії з Єрусалиму мощей апостола від сімдесяти Стефана. Інші назви свята: "Степан", "Стефан", "Сінник". 15 серпня селяни закінчували покіс трави, збирали трави, робили охоронний обряд із кіньми.

Також сьогодні свято:

- День археолога

- Вознесіння Діви Марії

- Всесвітній день безхатніх тварин

- Міжнародний день геокешингу

- Свято солодких огірків

- День народження телефонного привітання "Алло"

- День шепотіння з місячними Дівами

- День розслаблення в США

- День визволення Кореї

- День матері в Коста-Ріці

- День невдач у США

- Свято розливу Нілу в Єгипті

- День лимонного пирога з безе в США

Прикмети

Яка погода буде з ранку, такою буде і в наступні 6 тижнів.

Дощ пішов - буде багатий врожай картоплі.

Північно-східний вітер дме - урожай зернових не вдасться.

Цього дня

1274 - У Парижі упокоївся 72-річний Робер де Сорбон, французький теолог, духівник Людовика IX, засновник богословського колежу Сорбонна

1385 - У замку Крево (територія сучасної Білорусі) Кревську унію Польського королівства і Великого князівства Литовського підписав великий князь литовський і руський і польський король, володар та спадкоємець Русі з династії Гедиміновичів Ягайло.

1556 - За волею і коштом княгині Анастасії Заславської Гольшанської у Свято-Троїцькому монастирі (нині місто Ізяслав Хмельницької області) почали творити Євангеліє живою українською мовою - завершили 29 серпня 1561 р. у Пересопницькому монастирі (Рівненський район Рівненської обл.) - тому Пересопницьке Євангеліє.

1787 - У м. Тобольськ народився Аляб'єв Олександр Олександрович, російський композитор ("Соловей" (пісня)).

1819 - У селі Сокиринці на Чернігівщині народився Григорій Павлович Галаган, меценат. Власним коштом відкрив колегію Павла Галагана в Києві, гімназію в Прилуках, ремісничі училища в Ічнянському і Прилуцькому повітах, кілька народних шкіл. Один із засновників Київської міської публічної бібліотеки (сьогодні Національна парламентська бібліотека України).

1848 - У с. Старий Мерчик на Харківщині помер 57-річний художник Петро Соколов, засновник школи портретної акварелі.

1861 – У Катеринославі (Дніпро) народився Володимир Беклемішев - український і російський скульптор та педагог. Автор першого в Україні скульптурного зображення Тараса Шевченка.

1873 - На хуторі Романці у селищі Конюшків на Бродівщині народився Застирець Йосип Якович, священик УГКЦ, доктор філософії, який висував Івана Франка на здобуття премії Нобеля.

1920 - У Харкові від голоду померла 79-річна Христина Алчевська  український викладач, організатор народної освіти, дружина засновника м. Алчевськ Олексія Алчевського.

1965 р. у Менло-Парк (Каліфорнія) помер 80-річний український економіст Володимир Прокопович Тимошенко, брат Степана і Сергія Тимошенків. Працював у Міністерстві шляхів та хліборобства в Петербурзі. У 1917 переїхав в Україну і був економічним консультантом українських урядів і керівником Інституту економічної кон’юнктури при УАН. У 1919 році - економічний радник української дипломатичної місії на мирній конференції в Парижі.

Іменини: Василь, Іван, Кирило, Платон, Роман, Степан, Тарас, Федір.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ЩО ПРИГОТУВАЛИ ВАМ ЗІРКИ: ГОРОСКОП НА ТИЖДЕНЬ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини