18 червня. Що відзначають в цей день та прикмети

18 червня. Що відзначають в цей день та прикмети

Яке церковне свято відзначається сьогодні

Православна церква 18 червня вшановує пам'ять священномученика Дорофія Тирського, єпископа. Інші назви свята: «День Волхва-Дорофея», «День сон-трави», «Ніч сон-трави», «Горобині ночі». З Дорофєєва дня ночі стають самими короткими у році. Назви «День/ніч сон-трави» свято отримало за те, що в цей день розпускається ця чарівна та загадкова рослина.

18 червня день в історії

У 1583 році віце-мер Лондона Ричард Мартін застрахував життя Вільяма Гібсона на суму 383 фунти. Саме цей випадок заведено вважати першим страхуванням життя.

У 1817 році в цей день в Лондоні був відкритий міст Ватерлоо – в день другої річниці битви при Ватерлоо, в якій над Наполеоном перемогу здобули англійці. Він був побудований Джоном Ренні.

В 1889 році у балтиморське патентне бюро прийшов Вільям Річардсон з ідеєю, що зробила чергову революцію в історії колясок. 

У 1903 році в Сан-Франциско був дан старт першого автопробігу через континент. Його учасники через три місяці фінішували в Нью-Йорку.

У 1934 році британський міністр транспорту лорд Хор-Беліша розпорядився поставити біля доріг в місцях пішохідних переходів смугасті стовпи з помаранчевими ліхтарями нагорі і закликав англійців суворо дотримуватися правил перетину вулиць. 

У 1939 році в Каневі на могилі Тараса Шевченка був відкритий пам'ятник великому поетові.

Яке свято відзначають 18 червня

У цей день світ відзначає Всесвітній день гармонії, Міжнародний день пікніка, Міжнародний день паніки, Міжнародний день суші, День народження дитячої коляски, Міжнародний день гордості за успіхи аутистів, День стійкої гастрономії.

В Латвії святкують День сиру, у США - День рибалки, День вишневого пирога, День сироварів, День марнотратства, у Молдові - День історика, в Україні - День дільничного офіцера поліції, в Азербайджані - День прав людини, в Єгипті - День евакуації, на Сейшельських островах -День Конституції, у Туркменістані - День працівників органів юстиції.

Що сьогодні не можна робити

Особливих заборон 18 червня немає. Не можна просто так збирати сон-траву (простріл), потрібно знати спеціальні замовляння. Також за народними прикметами, не можна відкладати будь-які незакінчені справи на потім.

Прикмети на 18 червня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- хороша погода - буде хороший урожай зерна;

- сильний вітер - літо буде вітряним і дощовим;

- якщо всі бур'яни виполоти вранці на Дорофея, то вони, за прикметою, більше не з'являться.

18 червня іменини

Іменини у Василини, Ігоря, Марка, Анастасії, Костянтина, Леоніда, Феодора, Нікандра, Аполлона, Віктора, Павла, Кіндрата і Галини.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:ХМІЛЬНИЧАНКА ДАВАЛА ХАБАРЯ ПОЛІЦЕЙСЬКИМ, ЗАСТУПАЮЧИСЬ ЗА П'ЯНОГО ВОДІЯ

Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини