Бабак Тимко ІІІ "навіщував", що весна у 2023 році настане в середині березня

Бабак Тимко ІІІ "навіщував", що весна у 2023 році настане в середині березня

Харківський бабак Тимко ІІІ "навіщував", що весна у 2023 році настане в середині березня, - повідомляють Життєві обрії з посиланням на "Суспільне. Харків"

2 лютого у світі святкують День бабака. У цей день з 2004 року харківський бабак Тимко прогнозує, коли настане весна.

Українці вірять, що якщо бабак вийде зі своєї хатинки і побачить власну тінь – весна буде пізньою, а якщо не помітить її – ранньою.

За "прогнозом" бабака, потепління настане за 6 тижнів Бабак Тимко традиційно дав свій прогноз 2 лютого на біологічній станції Харківського національного університету імені Казаріна в Гайдарах.

"Тимко сказав, що весна настане обов'язково. Але не раніше, аніж за шість тижнів", – сказав доглядач бабака Володимир Ронкін.

Традиція бабачого прогнозу також пов’язана з приверненням уваги до цього цікавого виду – степового бабака або байбака (Marmota bobak).

В Україні бабак страждає від браконьєрства, тому у 2021 році його визнали зникаючим видом та занесли до Червоної книги України.

"Що ми думаємо про прогнози бабаків? Ідея цього свята залишається незмінною – привернення уваги до біорізноманіття та збереження українського степу", – кажуть в Українському гідрометеорологічному центрі.

Водночас метеорологи застерігають: "передбачення" бабака не стосуються серйозних наукових прогнозів та синоптики.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ВІННИЧАНИН ОЛЕКСАНДР ПЕТЛІНСЬКИЙ - СВІТОВИЙ РЕКОРДСМЕН З УРАЖЕННЯ ЦІЛЕЙ З «ДЖАВЕЛІНА»

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини