Художниця з Хмільника на Вінниччині пише картини феном

Художниця з Хмільника на Вінниччині пише картини феном

Усі ми звикли, що художник – це людина з мольбертом, фарбами, пензлями, яка за допомогою всього цього передає на полотні навколишній світ у різних стилях. Такі художні терміни як неокласицизм, романтизм, реалізм, імпресіонізм та багато інших уже давно стали стандартами для художників та поціновувачів мистецтва. Однак і мистецтво не стоїть на місці і під дією багатьох чинників виникають нові стилі та техніки, які змінюють наше уявлення про художників і результати їхньої творчості.

Однією з таких технік на сьогодні є техніка спиртових чорнил (Alcohol Ink) або як їх ще називають алкогольні чорнила. Спиртові чорнила - це чорнила на спиртовій основі або ж спиртові заправки маркерів. Це сучасна і модна техніка абстрактного живопису, яка знаходиться на піку популярності за кордоном (особливо в Австралії та США), а в Україні тільки починає набирати популярність. Хоч вона тільки набирає популярності в нашій країні, але хмільничани уже можуть познайомитися з нею, а поціновувачі цієї техніки уже мали можливість оцінити картини виконані спиртовими чорнилами і в Хмільнику.

Детальніше про техніку спиртових чорнил та її появу у Хмільнику ми поспілкувалися з художницею Тетяною Чехутою. Ми вже знайомили читачів з цією художницею, яка не маючи професійної художньої освіти, але маючи велике прагнення до творчості почала писати картини. З часом вони почали прикрашати стіни квартир та будинків її друзів, які із захопленням відгукуються про роботи художниці. Як говорить художниця, творчість робить її життя яскравішим, наповнює яскравими емоціями та підштовхує до розвитку та пошуків чогось нового, легкого та незвичного. «Саме такі відчуття з’явилися, коли я познайомилася із технікою спиртових чорнил», - говорить Тетяна. «Техніка спиртових чорнил це новий напрямок живопису. Поєднання різних кольорів і відтінків, плавні переходи і тонкі контури надають картинам легкості та повітряності», - продовжує розповідь Тетяна. Як говорить художниця, такі абстракції чудово вписуються в сучасний інтер’єр, різноманітність кольорів дозволяє ідеально підібрати потрібний колір. Тетяна зазначає, що особливістю картин, виконаних в техніці спиртових чорнил, є їх унікальність, адже кожна картина неповторна, а результат непередбачуваний і завжди заворожує своєю красою.

 - Ця техніка нова для мене, проте вона сильно захопила мене. Вона заворожує своєю легкістю і ніжністю переходів відтінків. В ній переплітаються тонкі емоції від легких та водночас бурхливих потоків фарби, сяючих деталей, які виходять в результаті завершеної роботи.

Майже відразу знайшлися перші поціновувачі даної техніки і в Хмільнику. Перше замовлення не змусило себе довго чекати та почалась робота над створенням інтер'єрного триптиху (витвір мистецтва, який складається з трьох картин для конкретного інтер' єру).

Кожна дрібниця дуже важлива та має вплив на результат. Тому працювали над підбором кольорової гами, розміру, розробляли макет та обговорювали найменші деталі, які б передавали настрій родини. Загалом процес виявився тривалим, але цікавим та результативним.

 «Не можна передати захоплення від краси та тих емоцій, які переповнювали мене та замовників, коли картина була готова та зайняла своє місце на стіні їхнього будинку», - розповідає художниця. «Мене закидали питаннями: «А як?», «А чим намальовані?». Усіх дуже зацікавила ця картина, коли я виставила її фото у соцмережі. Було дуже багато захопливих відгуків. А секрет написання таких картин дуже  простий – звичайний фен для волосся. Розливаючи такі чорнила, попередньо розведені ізопропиловим спиртом, на полотно та направляючи цю спиртову рідину феном і висушуючи її, досягаються різноманітні ефекти, які формують абстрактну композицію», - розповідає Тетяна. Художниця продовжує: «Але я була б не я, якби не зробила кілька експерементів. Тому, створюючи картину для замовників, я поєднала спиртові чорнила з акриловими, масляними фарбами, пензлями та мастихіном, за допомогою яких створюються «традиційні» картини. В результаті вийшла дуже гарна робота, яка уже радує не тільки замовників, а й гостей, які приходять до них додому». 

На завершення Тетяна додала: «Не потрібно боятися та стримувати свої бажання. Якщо є бажання творити – творіть! І нехай вас не зупиняють думки, що ви не вмієте писати картини, підбирати кольори чи робити плавні переходи відтінків. Не бійтеся, що вас будуть критикувати. Творіть! А якщо потрібна допомога, завжди буду рада допомогти».

Юрій ЧЕХУТА


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ХМІЛЬНИЧАН ЗАПРОШУЮТЬ ДОЛУЧИТИСЬ ДО АКЦІЇ "СЕРЦЕ ДО СЕРЦЯ"

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини