На Вінниччині виявили підпільний бізнес з продажу цигарок. За версією слідства його кришували правоохоронці

На Вінниччині виявили підпільний бізнес з продажу цигарок. За версією слідства його кришували правоохоронці

Вінницькою обласною прокуратурою спільно з слідчими четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м.Вінниці) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Хмельницькому,  припинено масштабну схему з продажу підакцизних товарів, а саме – незаконно виготовлених тютюнових виробів, що діяла на території Вінницької області та кількох інших регіонів України. 

За даними слідства, до оборудки причетні співробітники правоохоронних органів області, які закривали очі на нелегальний «бізнес».

Встновлено, що протиправну діяльність зловмисники розпочали у другій половині 2022 року. Керували схемою з продажу нелегального тютюну організатори з Одеси – звідти нелегальний товар роз’їжджався по регіонах країни. Так, лише на Вінниччині функціонувало 27 «точок»  з продажу контрафакту. 

Ділкам вдавалося залишатися непоміченими через тісні зв’язки із співробітниками правоохоронних органів. Загальна сума від реалізації товару становила 18 млн грн на місяць. Тільки через несплату акцизного податку бюджет Вінницької області недоотримував по 900 тис. грн щомісячно. 

У ході документування злочину проведено близько пів сотні обшуків у Вінницькій та Одеській областях. Правоохоронці перевірили можливі місця збуту підакцизних товарів, склади, де зберігалися цигарки, а також провели обшуки за місцем проживання осіб, що можуть бути причетними до вчинення злочину. 

Загалом в результаті обшуків було виявлено та вилучено понад 100 тис. пачок цигарок загальною вартістю 5 млн грн, майже 1,5 млн грн готівкою, різноманітну документацію, в тому числі, яка свідчить про проведення неякісних перевірок тютюнових «точок» правоохоронцями, записи з «чорною бухгалтерією», засоби зв’язку, носії інформації тощо. 

Крім того, 26 квітня 2023 року прокурором у кримінальному провадженні спільно зі слідчим повідомлено про підозру особі, яка керувала продажем контрафакту на території Вінницької області. 

Вона підозрюється в незаконному придбанні, зберіганні, збуті і транспортуванні з метою збуту незаконно виготовлених тютюнових виробів, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 204 КК України). Вирішується питання щодо обрання йому міри запобіжного заходу.

Правоохоронці вивчають весь ланцюг функціонування «тютюнової» мережі, встановлюють організаторів схеми та виконавців на місцях, перевіряють походження підакцизних товарів. 

Крім того, здійснюється досудове розслідування за фактом зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, серед співробітників правоохоронних органів у Вінницькій та інших областях (ч. 2 ст. 364 КК України). 

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

 

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

НА ДОРОГАХ ВІННИЧЧЧИНИ ЗАПРАЦЮЮТЬ КОМПЛЕКСИ АВТОМАТИЧНОЇ ФІКСАЦІЇ ПРАВОПОРУШЕНЬ

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини