Три доби без газу були жителі багатоповерхівки в Хмільнику. Чия в тому вина?

Три доби без газу були жителі багатоповерхівки в Хмільнику. Чия в тому вина?

Минулого четверга через відключення газопостачання мешканці багатоповерхівки на вулиці 1-го Травня, 56 зібрались на збори на які запросили і наших журналістів.

Причиною цього зібрання стало відключення будинку від газопостачання. 
"Два дні уже ми живемо без газу: ні їсти зварити, ні чайника закип'ятити, ні помитись, ні попрати", - обурювались мешканці будинку. 

"Газ вимкнули  ще позавчора, 14 липня. На запитання, що сталося та коли буде відновлено газопостачання представники газової служби повідомили, що доки не буде проведено технічне обслуговування всієї газової мережі будинку, а також не буде підписаний договір на обслуговування, газ не увімкнуть", - говорить голова будинкового комітету Зоя Головань.

"Підписання договору про технічне обслуговування  передбачає плату. За обслуговування нашого семидесятиквартирного будинку нам потрібно сплатити сім тисяч гривень, тобто 100 гривень з квартири, але в будинку понад двадцять квартир, в яких ніхто не проживає, власники знаходяться невідомо де, а кошти за них мають сплатити усі наявні власники квартир" , - обурюється мешканець будинку Анатолій Мовчан. 
"Тому я вважаю шантажем вимикати весь будинок через неплатників. Нехай газовики застосовують свої, так звані, санкції до боржників, вимикають газ у їх квартирах, а не роблять усіх жителів заручниками ситуації", - продовжує розмову пан Анатолій.

Вислухавши претензії мешканців будинку, керівник Хмільницького відділення газового господарства Ігор Квік пояснив, що за законом, з 1 травня 2019 року обслуговування внутрішньобудинкових газових систем здійснюється тільки на підставі укладених договорів. Власники, балансоутримувачі або орендарі житла повинні самостійно вибрати компанію, яка буде здійснювати технічне обслуговування газових приладів і внутрішньобудинкових мереж. Оскільки в жителів будинку договір з газовим господарством не укладений, - відповідно й обслуговувати багатоповерхівку господарство не має права. 

"Мешканці будинку були повідомлені про те, що потрібно укласти договір на технічне обслуговування за кілька місяців до відключення газопостачання, але за цей час договір так і не підписали. А згідно чинного законодавства відсутність цього договору унеможливлює поставку газу", - говорить Ігор Квік.

Він також наголосив на тому, що договір на обслуговування внутрішньобудинкових мереж це не чиясь забаганка, а вимога закону, яку слід виконувати задля збереження життя і здоров'я людей.

Після тривалого обговорення та жвавих дискусій, мешканцями будинку було прийнято рішення укласти договір з Хмільницьким управлінням газового господарства. На зборах було обрано уповноважену особу, яка підписала договір, після чого газовики провели технічне обстеження мереж та відновили газопостачання.


Олександр ОКОЛОДЬКО


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

ДЕ ВАКЦИНУВАТИСЬ ВІД КОРОНАВІРУСУ В ХМІЛЬНИКУ?

ХМІЛЬНИКВОДОКАНАЛ РОЗ'ЯСНИВ ХМІЛЬНИЧАНАМ ПРИЧИНУ ЗНИЖЕННЯ ТИСКУ В СИСТЕМІ ВОДОПОСТАЧАННЯ

"ДЕЛЬТА" ВЖЕ В КИЄВІ: ВИЯВЛЕНО ОДРАЗУ 6 ВИПАДКІВ НАЙНЕБЕЗПЕЧНІШОГО ШТАМУ COVID-19

  Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org  

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини