Творчість - це її життя

Творчість - це її життя

Чудовий педагог, дивовижно талановита поетеса, журналіст, краєзнавець і надзвичайно щира й обдарована жінка. Її ім’я добре відоме не лише у нашому краї, а й далеко за його межами! Вона викликає щире захоплення й гордощі: яка ж невичерпно багата наша земля талантами! 

Анжела Веремій - талановита майстриня слова, яка є членом Національної спілки журналістів України, членом Національної спілки краєзнавців України, членом Вінницького літературно-мистецького об’єднання ім. В. Стуса, переможницею творчого конкурсу правозахисника Олександра Гетьмана. А нещодавно відбулась довгоочікувана подія в житті поетеси: Анжелу Веремій прийнято до лав Національної спілки письменників України. 
-    Для мене це був особливий день, - з радістю ділиться Анжела Анатоліївна. – Я усвідомила, що це велика відповідальність і зобов’язання збільшити світ на краплинку добра і любові, на мереживо пречистого слова.  
Її поезія відверта й щира, талант винятковий та багатогранний, вона так тонко вміє відчувати світ навколо себе… В кожному слові цієї неординарної особистості відчувається глибока гама любові до людини і до життя.
Поетичний талант Анжели Веремій розквіт ще в 12-річному віці. Їй з дитинства здавалось, що все у світі вміє говорити: і велетні-дуби, і синьоокі волошки, і холодне каміння… В усьому вона помічала щось живе. І незабаром в юної дівчинки народились несміливі поетичні рядочки, які й досі вона пам’ятає: 
Є пісня в тихої верби, 
Де слово – крапелька причастя.
Є мова суму і журби, 
Є голос злагоди і щастя. 
Довгий час юна поетеса не друкувала свою творчість, зберігала її, як найцінніший скарб. І лише  в 1975 році вперше вона наважилась опублікувати в газеті  свої вірші та невеличкі оповідання, засвідчуючи, що на поетичному небосхилі спалахнула справжня зірка.
Закінчивши Вінницький педагогічний інститут (філологічний факультет), Анжела Веремій деякий час працювала в садочку, а далі – вчителем української мови і літератури Хмільницької загальноосвітньої школи №2. Талановитий педагог віддає  себе роботі з дітками вже 37 років, її професійний шлях сповнений любов’ю  вихованців та повагою громадськості. Ця жінка понад усе любить свою роботу та всю свою шкільну родину.  Але творчість для неї - невід'ємна частина кожного дня, тому як тільки з’являється вільна хвилинка, присвячує її поезії, прозі, публіцистиці. Без творчості не уявляє свого життя: для неї вона, наче крила для птаха. 
А де ж вона бере те нескінченне натхнення, те чарівне джерело невичерпної енергії для творчості? А надихає майстриню слова усе довкілля. Все, за чим вона спостерігає, все й лягає на папері. Стрічка за стрічкою, аркуш за аркушем і творчість пані Анжели перетворюється в книги. 
Її безмежний талант дав Хмільницькій землі надзвичайно щедрі плоди: за своє життя талановита поетеса видала аж 17 книг і понад  20 альманахів.  Книги «Літо надій», «Квітка для коханого», «Осіння мелодія», «Небо любові», «З любов’ю до землі, обличчям до людини», «Заради добра і краси», «На барвінкові огняній землі», «У краї мальв й полину», «Позиція гідності», «Вулиці мого міста», «Молилися три Марії», «Іду на урок. Українська мова. Різні види диктантів. 10-11 класи», «Світло єдиної дороги», «Чорнобиля правда гірка» – їх неможливо читати з холодним серцем, адже вони так захоплюють своєю щирістю, відвертістю  і глибиною почуттів! А все тому, що поетеса пише серцем, а мова серця близька і зрозуміла кожному. 
Весь її творчий здобуток вражає багатством інтонацій та настроїв, у ньому биття гарячого й доброго серця, сповненого тривогою за долю України: голодомор 1933-го, Друга світова війна, біль Афганістану, Революція Гідності, війна на Сході України:
…Злетілися московські круки, 
Мою Вкраїну розпинать…
І заламали Сходу руки,
Щоб кров моїх дітей спивать.
Нові загарбники чи юди
Війну несуть за срібняки…
І піднялись в єдинстві люди,
Щоб рідні захистить стежки. 
Доволі часто пані Анжела – бажана гостя у Вінницькому педагогічному університеті, у Вінницькому обласному Будинку вчителя, у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К. А. Тімірязєва, в академії післядипломної освіти та в школах міста Хмільника. Відбуваються цікаві творчі зустрічі в літературно-мистецькому клубі «Автограф», де в поетичній атмосфері із задоволенням авторка дарує свою магічну творчість. Доля щедро дарує пані Анжелі зустрічі та співпрацю з відомими письменниками України, зокрема, з Дмитром Стусом, Анатолієм Бортняком, Іваном Волошенюком, Ніною Гнатюк, Миколою Луківим, Тетяною Яковенко, Оленою Вітенко, Анатолієм Подолиним, Сергієм Гальчаком, Василем Паламарчуком  та багатьма іншими.
Анжела Веремій – ерудована, обдарована особистість з багатим духовним світом, яка  надзвичайно любить свій рідний край. Переконана, що життя – то дар, який потрібно використати так, щоб щось залишилось по собі.

Наталія Черненька,
«Життєві обрії»


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВИСТАВКУ ВИТИНАНКИ ВІДКРИВ ХМІЛЬНИЦЬКИЙ МИТЕЦЬ НА ВІННИЧЧИНІ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  ЙОМУ ПОЗАЗДРЯТЬ НАВІТЬ ЖІНКИ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МІНІСТР - ХМІЛЬНИЧАНКА

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини