У скільки обійдеться новорічний стіл хмільничанам та які продукти здорожчають?

У скільки обійдеться новорічний стіл хмільничанам та які продукти здорожчають?

Вже зовсім скоро українці зустрічатимуть 2023-рік в умовах воєнного часу. Попри все, більшість громадян (61%) планують новорічні та різдвяні покупки, хоча й купуватимуть менше, ніж торік.

У фокусі покупок найнеобхідніше: продукти харчування, товари для дітей, одяг та взуття. Про це йдеться у дослідженні компанії «Делойт». А ось у скільки українцям обійдуться продукти для новорічного столу-2023 під час війни і наскільки він відрізнятиметься від свого попередника — дізнавались у Центрі громадського моніторингу та контролю.

Вартість новорічного столу-2023

Близько 2655 гривень стільки коштуватиме новорічний стіл-2023 зі страв, що є традиційними для пересічної української родини із чотирьох осіб. Такі дані опублікував Інститут аграрної економіки. Науковці підрахували, що новорічне меню буде на 43,9% дорожче, ніж торік. Там також пояснили,  що саме вплинуло на ціни:

«Цьогорічне, досить суттєве зростання вартості новорічного столу однозначно спричинене наслідком воєнних дій: суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки і українських сімей, скороченням виробництва, дефіциту та здорожчанням пального, перебоями та ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть у найближчих планах. Особливо це відчутно в зонах бойових дій, тимчасової окупації, великого скупчення переселенців. А відтак, більшість українців змушені будуть економити на традиційному наборі продуктів», пояснив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

Відсоткові дані щодо здорожчання новорічного меню озвучили і у Нацбанку. Головний експерт управління аналізу системних ризиків Департаменту фінансової стабільності НБУ Андрій Блінов розповів, що цього року вартість традиційного новорічного столу зросте на 40-50%.

Елітний «Олів'є»?

Традиційну страву, яку звикли асоціювати чи не з кожним новим роком   салат «Олів’є» — у мережі вже охрестили елітним.

В Інституті аграрної економіки зазначають, що салат «Олів'є» буде на 41,9% дорожчим, ніж під час святкування попереднього нового року. Його вартість складе 281,71 грн (йдеться про 3 кг продуктів традиційної рецептури).

Окрім цього, вдвічі зросли витрати на м'ясні продукти. Зокрема, півкіло нарізки сирокопченої ковбаси «Салямі» обійдеться у 250 грн. А це у 2,5 рази більше проти цін 2021 року. А ось найдешевшим, станом на кінець цього року, є м'ясо птиці. Кілограм курячого філе в середньому коштує 134,45 грн (+ 12%).

Фрукти для новорічного столу (2 кг мандаринів, 1 кг бананів, 1 лимон) обійдуться у 168 грн (на 59,7% дороже).  

Щодо алкоголю, то, приміром, пляшка ігристого вина українського виробництва (0,75 л) обійдеться у 140 грн (на 28,4 % дорожче).

Можна й дешевше

У мережі можна відшукати поради, як зробити новорічний стіл доступнішим. Зокрема, можна навіть обійтись однією тисячею гривень. Таке меню буде складатися з 4 страв — це «Олів'є», качка з яблуками, бутерброди зі шпротами, салат «Міністерський» і тертий пиріг з яблуками на десерт.

 

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

У ХМІЛЬНИКУ РОЗПОЧАВСЯ ЧЕМПІОНАТ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ З ФУТЗАЛУ

ФК "ХМІЛЬНИК" - ПЕРЕМОЖЕЦЬ КУБКУ ХМІЛЬНИЦЬКОГО РАЙОНУ З ФУТЗАЛУ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини