Як не потрапити в нову шахрайську схему, пов’язану зі зниклими безвісті?

Як не потрапити в нову шахрайську схему, пов’язану зі зниклими безвісті?

Кіберполіція та Офіс Омбудсмана звертають увагу українців на нові методики шахрайства. Вони пов’язані з темою звільнення українських воїнів та пошуку безвісти зниклих людей. Зловмисники використовують емоційний стан родичів та близьких, дезінформують та виманюють персональні дані.

Шахраї в соцмережах відслідковують публікації, в котрих люди шукають інформацію про зниклих безвісти або полонених родичів.

Представляючись волонтерами, журналістами, представниками державних органів або навіть представниками країни-агресорки, зловмисники обіцяють повернути додому, організувати телефонну розмову або надати інформацію про близьку людину. Для досягнення власних цілей вони випитують конфіденційну інформацію (персональні та контактні дані військових, зокрема ПІБ, найменування військової частини\підрозділу, військове звання, статус військового, а також інформацію про банківські картки, фото документів тощо).

Кіберполіція радить уникати будь-яких контактів з підозрілими особами.

Основні рекомендації щодо запобігання шахрайству:

  1. Перевірка джерела. Завжди дізнавайтесь, хто саме пропонує вам допомогу. Орієнтуйтеся на офіційні джерела, такі як сайти державних установ або перевірені організації, що займаються питаннями звільнення військовополонених.
  2. Захист персональних даних. Ніколи не передавайте конфіденційну інформацію стороннім особам. Уникайте розкриття особистих даних у соціальних мережах, навіть у приватних повідомленнях.
  3. Підозрілі пропозиції. Будьте пильними щодо будь-яких фінансових пропозицій, пов'язаних із "визволенням" або "допомогою". Пам'ятайте, що державні установи та офіційні волонтерські організації не вимагають грошей за надання інформації чи допомогу.
  4. Звертайтеся до правоохоронців. Якщо ви підозрюєте, що стали жертвою онлайн-шахрайства, негайно звертайтеся до кіберполіції за посиланням - https://ticket.cyberpolice.gov.ua/ .
Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини