Юні натуралісти з с.Думенки на Вінниччині досліджують природу

Юні натуралісти з с.Думенки на Вінниччині досліджують природу

Перший рік в селі Думенки діє гурток "Юні охоронці природи". В гуртку займаються діти сіл Лозови та Думенок віком від 7 до 14 років. Метою гуртка є формування в дітей інтересу до поглиблення вивчення природи рідного краю, розуміння взаємозв'язку природних явищ, які закладають основу відповідального та дієвого ставлення до навколишнього середовища. Керівником такого пізнавального і цікавого гуртка є Юрій Амосюк - завідувач клубів сіл Лозова і Думенки.

- На гурткових заняттях ми з дітьми спілкуємось, пізнаємо таємниці живої та неживої природи, граємо в екологічні ігри, дискутуємо. А ще розвиваємо свої творчі здібності під час майстер-класів. Заняття у нас проходять завжди у веселій, творчій та доброзичливій атмосфері, - розповідає керівник гуртка Юрій Амосюк.

Юні охоронці природи разом з керівником організовують пізнавальні екскурсії та планують екологічні маршрути на свіжому повітрі. 

- Дослідження у живій природі завжди цікаві та пізнавальні, а екскурсії на природі – це просто супер! Діти досліджують пошкодження та вік дерев, поширення мохів, розвиток лишайників, спостерігають за зимуючими птахами та життєдіяльністю тварин у лісі. Ось на вихідних ми з дітьми організували цікавий туристичний маршрут до «Бобрової копанки» в Думенках. Копанка виникла в результаті добування торфу,  - розповів Юрій.

За словами керівника гуртка в копанці живуть черепахи, гніздяться лебеді. Завдяки бобрам, які зводять досконалі «греблі» з повалених дерев, піднявся рівень води у копанці, а також почала водитись риба. Жителі села обожнюють це місце.

- Відвідавши «Боброву копанку» діти дізналися безліч цікавого про найбільших інженерів серед ссавців – бобрів. Побачили на власні очі, а не з картинок, водні «греблі». Звісно, шкода, що самих бобрів наші дослідники не побачили, оскільки бобри в наших місцевостях є сторожовими нічними звірами, яких вдень побачити вкрай складно і напряму порахувати їх, звичайно, неможливо. Втім, це можна зробити опосередковано – знаючи кількість згризених бобрами дерев, розміри відбитків зубів на погризах, кількість нір, хаток та гребель, - розповідає керівник гуртка.

На таких пізнавальних гуртках діти дізнаються і досліджують навколишній світ та в першу чергу відволікаються від гаджетів.

Тетяна Сенцова
 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини