22 травня. Що відзначають в цей день та прикмети

22 травня. Що відзначають в цей день та прикмети

Яке церковне свято відзначається сьогодні

За календарем у цей день церква вшановує пам'ять перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая Угодника. Це один з найбільш шанованих святих у православних віруючих. Вважалося, що з цього дня починали добре рости трави, а тому худобі починалося роздолля з кормами.

В цей день слід сходити до церкви і помолитися святому Миколаю. Можна попросити його про благополуччя або здоров'я. Також, немає заборони на працю, навпаки, вона навіть вітається. Прийнято зайнятися генеральним прибиранням.

22 травня день в історії

В 853 році Олаф Білий, син короля Норвегії, прийняв у підпорядкування вікінгів і данців в Ірландії і зробив Дублін її столицею.

У 1846 році у Нью-Йорку було засноване інформаційне агентство «Associated Press».

У 1849 році Авраам Лінкольн отримав патент за номером 6469 на конструкцію плавучого дока. Досі він - єдиний президент США - володар патенту за винахід.

У 1861 було тіло Тараса Шевченка було перевезено з Петербурга та перепоховано на Чернечій горі, в Каневі.

У 1892 році доктор Вашингтон Шеффілд з Нью-Лондона запатентував тюбик для зубної пасти. Тоді він і подумати не міг, що його дітище стане одним з найбільш актуальних предметів людського буття. Але Шеффілд не був бізнесменом і не здогадався вчасно запатентувати свій винахід. Через рік після того, як стоматолог запустив випуск тюбиків, про новинку дізнався аптекар Колгейт. Він швидко перейняв практику упаковки в туби всіляких мазей і кремів, а також став володарем прав на цей винахід. У 1896 році Колгейт став виготовляти зубні пасти в тюбиках по власній технології, завдяки чому і тюбик, і паста отримали загальне визнання і в Америці, і в Європі.

У 1906 році легендарні брати Райт отримали патент на свій літальний апарат.

У 1911 році професор Технологічного інституту Борис Розінг вперше в світі продемонстрував на екрані електронно-променевої трубки зображення геометричних фігур - прообрази нинішнього телевізійного зображення.

В 1911 році в бельгійському місті Тюен була заснована Міжнародна федерація кінологів. Ініціаторами створення стали Німеччина, Австро-Угорщина, Бельгія, Франція і Нідерланди. Під час Першої світової війни діяльність організації була перервана і частково відновилася лише в 1919 році. Повністю функціонування організації було відновлено в 1921 році зусиллями Бельгії і Франції. Штаб-квартира розташована в Тюэне, де знаходиться і нині. Сьогодні в Міжнародну кінологічну федерацію входять національні кінологічні федерації 91 країни. FCI визнає понад 300 порід собак, класифікуються у 10 основних групах. Вищим органом FCI є Генеральна Асамблея, що збирається не рідше одного разу в два роки.

У 1919 році у Києві в церкві святого Миколая відправили перше богослужіння українською мовою, через що цей день «неофіційно» став днем народження Української Автокефальної Православної Церкви.

У 1921 році міська влада Чикаго прийняли рішення штрафувати на суму від 10 до 100 доларів жінок, що з'являються на вулицях у коротких спідницях і з оголеними руками.

У 1973 році Роберт Меткалф склав доповідну записку для голови PARC про потенціал технології Ethernet. Цей день прийнято вважати Днем винаходу даної технології.

У 1977 році відбувся останній рейс знаменитого «Східного експресу», яким з 1883 року вирушали мандрівники за маршрутом Париж - Стамбул.

У 1979 році похорон Володимира Івасюка на Личаківському цвинтарі у Львові, який вилився у масову акцію протесту.

У 1990 році відбувся реліз операційної системи Windows 3.0 компанії Microsoft.

У 2002 році у Празі відкрито Меморіал жертвам комунізму.

У 2007 році в Туреччині в історичному центрі Анкари здійснений терористичний акт.

У 2009 році СБУ порушила кримінальну справу за фактом Геноциду в Україні 1932—1933 років.

У 2014:

  • біля міста Волноваха стався напад бойовиків ДНР на блокпост української 51-ї механізованої бригади. 16 українських військовиків загинуло, 32 травмовано.
  • біля міста Рубіжне, внаслідок бою з проросійськими бойовиками, українська 30-та механізована бригада зазнала втрат і відступила. 3 українських військовиків загинуло, 7 поранено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ХМІЛЬНИКУ ВШАНУВАЛИ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА З НАГОДИ 160-Ї РІЧНИЦІ ЙОГО ПЕРЕПОХОВАННЯ В УКРАЇНІ


Яке свято відзначають 22 травня

У цей день світ відзначає День народження тюбика для зубної пасти, Міжнародний день біологічного різноманіття, Міжнародний день гота і Європейський день сусідів.
В США святкують День Харві Мілка, День національної єдності, День морського судноплавства, День ванільного пудингу, День покупки музичного інструменту, в Шрі-Ланці - День республіки, в Гватемалі, Еквадорі - День посадки дерев, у Австралії - День безпечної дороги до школи, на Гаїті - День національного суверенітету.

Що сьогодні не можна робити

  • Не можна сваритися і ображатися.
  • Не варто витрачати багато грошей.
  • Не рекомендують байдикувати.
  • У цей день заборонено їсти м'ясо, особливо конину. Не можна також передавати ткацькі інструменти. Якщо не послухатися заборони, то залишитеся без худоби і без м'яса. Також не можна відмовляти в проханнях, особливо бідним, убогим і голодним.

Прикмети на 22 травня

  • Якщо ллє дощ, урожай буде багатим.
  • Якщона наступний день після Миколи йде дощ – літо буде дощовим і холодним.
  • Жаби почали квакати – буде багатий урожай вівса
  • Вільха зацвіла – пора сіяти гречку.

22 травня іменини

Микола, Христофор, Дмитро і Василя.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ЛИП’ЯТИНІ СЕЛЯНИ ВИЙШЛИ НА ПРОТЕСТ

Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини