Березнянська дамба. Відродження

Березнянська дамба. Відродження

   Березнянська дамба досить тривалий час знаходилась в аварійному стані, а в 2017 році взагалі  завалилась. В 2018-му її було відремонтовано. Як і чиїм коштом велись ремонтні роботи, завдяки кому відбулось відродження цієї важливої гідроспоруди, розповіла Березнянський сільський голова Ніна Романюк.

  До складу Березнянської сільської ради входять села Березна, Крупин та Чудинівці. Окрасою цих територій місцеві жителі вважають водойму, адже на ставку люди не лише відпочивали та ловили рибу, а й напували свою худобу, а також водойма була своєрідним гідрантом на випадок пожежі. Історична назва цієї річечки – Домаха, це притока річки Південний Буг. Для людей будь-яка водойма цінна, адже вода є основою всього живого.  Гідроспоруда на цій водоймі, яка знаходиться на території Березнянської сільської ради була збудована майже тридцять років тому, почала руйнуватися, а в 2017 році впала. То був страшний день, адже після руйнування дамби в криницях різко понизився рівень води, з великою силою вода зносила на своєму шляху все: рибу і все те, що було на людських городах, що були близько до водойми, навіть дерев’яний міст не витримав натиску водної стихії. Цей день з жахом згадує сільський голова Ніна Романюк, яка всі сили докладає для того, щоб покращити життя своїх односельчан. Ніна Володимирівна, не довго думаючи, того ж року виготовивши за бюджет сільської ради проектно-кошторисну документацію, подала на обласний конкурс проект, аби заново збудувати важливу для всього населення гідроспоруду.  На жаль, проект не отримав підтримки.
  - Бюджет сільської ради не такий вже й великий, а бюджетоутворюючих підприємств на нашій території немає. В 2017 році подали проект на обласний конкурс Фонду охорони навколишнього середовища Департаменту регіонального розвитку та міжнародного співробітництва Вінницької облдержадміністрації, але ми не пройшли. Справа в тім, що до кожного проекту потрібне співфінансування,  але ми не знайшли цих коштів, - розповіла сільський голова Ніна Романюк. 
  За словами Ніни Володимирівни, в 2018 році вони знову почали готувати всі документи на обласний конкурс. Заново довелося переробляти й проектно-кошторисну документацію, адже ціни за рік суттєво змінилися. Проект «Регулювання річки Домаха з реконструкцією шахтного водоскиду в с. Березна Хмільницького району» пройшов, і на реалізацію проекту з обласного бюджету було виділено один мільйон сорок сім тисяч сімсот гривень. 
  - Я вважаю, що відродження сільської дамби - це заслуга депутата обласної ради Олександра Крученюка. Думаю, якби він не втрутився, реалізувати цей проект нам, мабуть, не вдалося б і донині. Я вдячна йому за те, що перейнявся нашою проблемою, як своєю, тому і маємо результат. Хоча він депутат в Уланівській частині, та це не завадило йому зайнятися вирішенням питання, яке хвилює наших березнянців. Він давав мені різні поради, і від початку й до кінця реалізації проекту тримав його на особистому контролі.  Велику підтримку надала й районна влада: з районного бюджету було виділено 195 тисяч 90 гривень. З сільського бюджету ми виділили 239 тисяч 967 гривень, до всієї суми також додали 120 тисяч соціальної допомоги, яку надає компанія «Нібулон», що орендує землі на  території нашої сільської ради. Договір ми підписали з вінницькою будівельною компанією, вони в цій справі справжні професіонали і майстерно виконали свою роботу. Ми всі хочемо, щоб дамба простояла ще довго, адже все робиться для майбутніх поколінь, тому й спеціалістів залучали, не шкодуючи на це жодних ресурсів, - розповіла Ніна Романюк.
  Роботи з реалізації проекту вже завершені, і в березнянців тепер на одну проблему менше. Хоча, як зізналася сільський голова, нині з’явилася проблема з тим мостом, через який люди добираються до Чудиновець, Крутнева, в ліс, і через який постійно добирається на орендовані поля техніка.  З плином часу почав просідати міст, а зараз треба ремонтувати його покриття. Але Ніна Володимирівна не опускає рук, каже, що і це зможуть подолати, завдяки підтримці людей, бізнесу та влади.

Алла Корнієнко, 
«Життєві обрії». 
 

Img 2677Pict0007
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини