Коли у Хмільнику запрацюють санаторії?

Коли у Хмільнику  запрацюють санаторії?

Карантинні обмеження для міста-курорту стали справжнім ударом. У березні  в Хмільнику закрились всі 8 санаторно-курортних закладів. Це призвело до тимчасового безробіття персоналу, а надходження до бюджету міста значно скоротились.

-1 червня санаторії мали відновити свою роботу, але через збільшення випадків захворювання на COVID-19 та продовження карантину - не змогли.

9 червня комісія з ТЕБ та НС прийняла рішення рекомендаційного характеру щодо відтермінування відкриття керівниками санаторно-курортних закладів до стабілізації епідеміологічної ситуації на території громади, а також дозволу відновлення санаторіїв за окремим зверненням керівника закладу після отримання висновку районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Нині ж транспортне сполучення відновлюється, відкриваються заклади ведення різних видів діяльності у місті, проте санаторії досі не працюють.

24 червня представники громадської організації «Хмільницька курортна рада», керівники санаторіїв та їхні уповноважені представники зібрались у стінах Хмільницької міської ради, де разом із членами комісії з ТЕБ та НС обговорювали можливість відкриття закладів.

Що потрібно зробити керівникам хмільницьких оздоровниць для того, щоб відновити роботу та якими є ризики їхнього функціонування.

- Станом на 24 червня кількість хворих у Хмільнику та в районі сягла 76 осіб, за добу зафіксовано ще один новий випадок захворювання, - повідомив завідуючий Хмільницьким міськрайвідділом лабораторних досліджень ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Володимир Бойко. Він зауважив, що показник інцидентності місцевої захворюваності на коронавірус все ще є високим, а, отже,  немає підстав для послаблення карантину. Керівник Хмільницького районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Василь Грушко зазначив, що статистика захворювання не дає можливості відкривати санаторії, а наслідками відкриття оздоровниць в деяких містах України стає притягнення до відповідальності керівників установ  контролюючих органів.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ХМІЛЬНИЦЬКА ВОДА ВХОДИТЬ У ТОП-9 ЦІЛЮЩИХ ВОД УКРАЇНИ


Крім того, рішення про відкриття санаторіїв має прийматись регіональною комісією, а не на місцевому рівні. Міська комісія з ТЕБ та НС може приймати рішення лише щодо посилення карантинних обмежень, а не до послаблення.

Керівникам санаторіїв були озвучені ризики для них і для міста у випадку виникнення спалаху захворювання.

Якщо це станеться в якомусь із закладів і його закриють, то відновити роботу потім буде дуже складно.

До Хмільника приїздитимуть люди з різних міст України, і в разі збільшення випадків захворювання, кількості ліжок для хворих із COVID-19 у Хмільницькій лікарні може не вистачити. Тож постане питання, де лікуватимуться такі хворі? На цьому зосередив увагу головний лікар Хмільницької ЦРЛ Василь Залецький. Та наголосив про те, що відпочивальники перед заселенням мають бути досліджені на виявлення коронавірусу та забезпечені всіма необхідними санітарно-епідеміологічними засобами. А персонал має бути забезпечений засобами захисту та дезінфекції.

- Чіткої постанови Кабміну про те, як мають працювати санаторно-курортні заклади немає, - зазначив  начальник відділу цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами міської ради Валерій Коломійчук.  – Ці заклади відносяться до закладів розміщення, робота яких регламентується відповідною постановою, процес організації харчування регламентує інша постанова… Тому керуватися потрібно різними документами.

Відкривати заклади до покращення епідеміологічної ситуації не рекомендується. Проте ніхто не прогнозує, коли вона покращиться. Керівники санаторіїв одноголосно запевняють, що готові дотримуватися всіх санітарних вимог, стежити за дотриманням дистанції тощо.

- У місті відкриваються різні заклади: і ресторани, і масажні кабінети, і фітнес-центри, - наголосили  представники санаторіїв. – Чому ми не можемо надавати санаторно-курортні послуги? Це не забороняється. Нам потрібно працювати.

Що мають зробити для того, щоб відновити роботу санаторіїв керівники закладів, пояснив керівник Хмільницького районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Василь Грушко.

- Для того, щоб відкриття санаторно-курортних закладів у Хмільнику стало можливим, керівникам потрібно звернутись до ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області із клопотанням провести в них позапланову перевірку, - зазначив Василь Васильович. - Позитивний висновок такого інспектування стане підставою для того, щоб міська Комісія з ТЕБ та НС дозволила відновити діяльність закладів, що надають санаторно-курортні послуги.

Юлія Шандра

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини